Shane MacGowan nastup sa grupom The Popes u Londonu 2015.
Kultura

U redu, sviđa mi se život

Shane MacGowan je od svojih 65 doživljenih zima aktivno pokušavao umrijeti barem njih 60

Shane MacGowan nastup sa grupom The Popes u Londonu 2015. / Valerio Berdini / Shutterstock Editorial / Profimedia
nov 30 2023, 20:51

Podeli

U jednom od svojih posljednjih intervjua, koje je općenito prezirao, Shane MacGowan je izjavio Guardianovu novinaru kako zapravo ‘voli život’. “Naravno da volim život”, ispala je jedna od rijetkih koherentnih misli koje je tog poslijepodneva izjavio dok je ‘glasno gutao gin i tonic’ u svojoj kući u Dublinu.

Ta izjava djeluje kao jedan od većih oksimorona ikada izgovorenih i ovjekovječenih; MacGowan je, uostalom, od svojih na kraju 65 doživljenih zima aktivno pokušavao umrijeti barem njih 60.

Hepatitis, ciroze, heroin… toliki je oksimoron u pitanju da je čak i njegova ljubav, Victoria Mary Clarke, u šoku reagirala podrugljivom izjavom da “to i nije uvijek tako u praksi”.

“U redu, sviđa mi se život”, kao da se ispravio i on, svjestan misli koju je pokušao prodati.

Shane MacGowan je taj svoj život upravo izgurao na ideji otpora svemu, i toj je ideji ostao vičan do kraja. Sejo Sexon je u legendarnoj  pjesmi “Kanjon Drine” lijepo opisao fenomen koji je prožimao MacGowana od trenutka kada je uopće razvio svijest, onim stihom “što manje dijete znaš, to si manje nesretan”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price