Isidora Sekulić
Isidora Sekulić Isidora Sekulić / Ilustracija

Prva srpska ikona feminizma: “Probudi se, srpska ženo”

Srpska ženo! Razmrskaj pesnicom i muški razmrskaj šablonu toga praznog i grešno lažnog života , i nemoj spavati kad nije vreme odmoru…

mar 08 2023, 13:33

Podeli

Isidori Sekulić se verovatno ne bi svidelo da je nazivaju prvom srpskom ikonom feminizma, ali ona jeste nosila sa sobom određene promene, ponašanja, ideje koje su bile na tom talasu imajući u vidu period i društveno i palanačko okruženje gde je žena imala tradicionalnu ulogu.

Isidora je imala “dobar tajming” za to jer je uhvatila talas u vremenu kada su se žene pobunile protiv toga što su škole dostupne samo mladićima i protiv nejednakosti polova pred zakonom, pri zaposlenju, prema plati i pravu glasa. Jedna od prvih zemalja koje su tu nepravdu promenile bila je Austrougarska, u kojoj su i sva deca mogla da se školuju, pa su devojčice iz današnje Vojvodine imale sreću da u svom selu ili gradu idu u osnovnu, a onda u višu devojačku, ili učiteljsku školu. Isidora je bila jedna od njih.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price