Kultura

Kako sam se preko filma navukao na rokenrol

Gde su se izgubili oni silni rokeri iz šezdesetih, fanovi muzike na struju, pristalice „ruksak revolucije“, momci sa dugim kosama i navodnim težnjama za promenama društva uređenog po zapadnom modelu?

Scena iz filma The Young Ones / ASSOCIATED BRITISH PICTURES / Entertainment Pictures / Profimedia
jan 11 2024, 11:33

Podeli

Svako pokolenje mladih, počevši od bebi-bum generacije do današnjih X, Y, Z ili milenijalaca, ponaša se po nekim utvrđenim stereotipima, što će reći da ima neke osobene preferencije i prioritete kada su u pitanju životni principi i pogledi na svet. Ti pogledi determinisani su pre svega stanjem u sferi kulture i umetnosti, koje (stanje) karakteriše određenu istorijsku epohu i oblikuje njen identitet. Svaka generacija preferira određene vrste umetnosti ili umetničke stilove u književnosti, muzici, filmu, arhitekturi, stripu, a ništa manje u sportu i njegovim disciplinama, jeziku (slengu), načinu odevanja i ukrašavanja i ostalim modnim novotarijama.

Govorim iz ličnog iskustva, ali ne sumnjam da će se u mojim razmišljanjima pronaći mnogi (svakako ne svi) rođeni tokom 50-ih i 60-ih godina. Kloniću se politike koliko to bude moguće i fokusirati se na kulturni kontekst odrastanja koji je oblikovao mišljenja, stavove i preferencije moje generacije.

Polazim od teze da su se temeljna kulturna načela adolescenata (ukusi, stavovi, mišljenja), počev od polovine šeste i tokom sedme decenije prošloga veka, formirala oko filma kao najpopularnije umetnosti i popularne (bit, rok) muzike koja je u naznačenim vremenskim okvirima bila u zenitu. Pažnju mladih okupirale su i druge umetnosti – književnost i poezija (posebno bitnička), pozorište, slikarstvo, arhitektura. Ali film i muzika su bili na neki način u simbiozi i nekoj vrsti sinergije formirajući od nas ličnosti sa stavom, slično junacima nekada popularne TV serije Srđana Karanovića „Grlom u jagode“.

Dakle, ne mislim posebno na film i posebno na pop/rok muziku, već na njihovo integralno jedinstvo koje je bilo neka vrsta lepka ili vezivnog tkiva kada je u pitanju omladina različitih socijalno-klasnih profila. Što se lično mene tiče, želeo bih istaći da su časopisi „Filmski svet“ i „Džuboks magazin“, čiji sam redovan čitalac bio, predstavljali osnovnu „literaturu“ iz koje sam dobijao nove informacije i sticao znanja iz pomenutih oblasti. Medijska sfera je ionako bila oskudna jer se svodila na slušanje radija i gramofonskih ploča.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price