Past Lives
Kultura Psihologija

Kako nas zavede davno izgubljena ljubav iz detinjstva?

„Past Lives“ je film o neprestanom zovu prošlosti koja nas na nešto podseća. Da li ćemo prošlost ignorisati ili ćemo dozvoliti da upravlja nama?

Past Lives Desi se da neki manje ambiciozan i veliki film počne polako da osvaja srca, prvo kritičara, a zatim i filmskih entuzijasta, ove godine to je bio korejski film „Past Lives“ / Twenty Years Rights - A24 - CJ ENM Co. - Killer Films - 2AM / Christophel Collection / Profimedia
mar 17 2024, 05:00

Podeli

Ukoliko volite da gledate filmove, prvih par meseci svake godine obično bivaju obeleženi sezonom nagrada koja kulminira dodelom Oskara. Tada pratite filmove i glumce koji su nominovani i koji su dobijali neke od nagrada koje se dodeljuju pre Oskara. Skoro uvek postoje i neki jasni favoriti o kojima se mnogo priča, bilo da su u pitanju dugo iščekivani filmovi, novostvorene zvezde ili neke davno poznate face koje prave veliki povratak na vrh. Ovakve velike i glamurozne priče su u duhu pomenutih nagrada i normalno je što privlače najviše pažnje. Desi se da neki manje ambiciozan i veliki film počne polako da osvaja srca, prvo kritičara, a zatim i filmskih entuzijasta koji posećuju sajtove kao što je Letterboxd ili IMDb i tamo dele utiske o filmovima, da bi tek kasnije bili prepoznati od šire publike.

Ove godine to je bio korejski film „Past Lives“ (Prošli životi), koji je ujedno i rediteljski debi korejsko-kanadske autorke Selin Song, koja je i napisala scenario za film. U poređenju sa monumentalno velikim filmovima poput onih koje su velika imena poput Martina Skorsezea ili Kristofer Nolan napravili u istoj godini, „Past Lives“ deluje kao manji, skromniji, indi film sa malim brojem likova i relativno jednostavnom radnjom. To ga nije ni najmanje sprečilo da na polju likova, emocija, dijaloga i sveukupno reakcija koje izaziva kod gledalaca, kao i na polju važnosti pitanja koja otvara i kojim se bavi, ni najmanje ne zaostaje za ovim većim i poznatijim filmovima. „Past Lives“ je priča o ljubavi, snazi veza iz detinjstva, životu u stranoj kulturi i pokušaju pomirenja sadašnjosti i neizbežnih „šta bi bilo kad bi bilo“ pitanja.

Premisa filma je prilično jednostavna. Nora i Hae-Sung su dvoje dvanaestogodišnjaka, školskih drugova, koji se očigledno dopadaju jedno drugom. Iako premladi da bi se njihov odnos mogao u suštini okarakterisati kao ljubavni, jasno je da su jednom drugom izuzetno važni i da su više od prijatelja. Ova dečja, nevina idila biva naglo prekinuta kada se Nora sa svojom porodicom preseli u Kanadu. Njihov uzrast ih čini nespremnim da se oproste na zreo način i oni se rastaju bez pravog pozdrava. Ostatak filma pratimo dva perioda – deset godina i dvadeset godina nakon što se Nora odselila u Kanadu, dve tačke u vremenu kada su se njihovi životi ponovo ukrstili.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price