Kultura

Kako mi je smrt Jagoša Markovića vratila veru u život

Kako definisati toliku posebnost? Kako ga strpati u unapred definisane "foldere" kad se ni u jedan, takav kakvim ga je Bog dao, ne uklapa? Nikako. Mogao si samo da ga voliš i raduješ se što postoji

Mocart iz Podgorice, kao da je izrežirao svoj poslednji “odlazak sa scene” upravo onako kako je i živeo – EKSTRAVAGANTNO / Foto N. Babić
sep 28 2023, 05:00

Podeli

Smrt, posebno ona neočekivana i uvek nepravedna, taj “grom iz vedra neba” koji u sekundi odnosi osobu koja je do malopre bila tu, kod većine ljudi izaziva osećaj besmisla postojanja. Ako je još u pitanju čovek koji, ni po jednom osnovu postojanja, ni po jednoj Božijoj zapovesti, ni po kakvoj kosmičkoj logici, ne bi smeo da ode tako brzo i nepravedno, teret besmisla ovlada dušama, nas smrtnika.

Jagoš Marković je bio simfonija životne radosti. Svaki trenutak njegovog života, njegovog stvaralaštva, svaki njegov gest, rečenica, misao, emocija, imali su neodoljivu i razoružavajuću autentičnost. Taj gejzir emocija i mudrosti koji je neprestano isplivavao iz njegove ličnosti, zbunjivao je ljude. Jer kako definisati toliku posebnost? Kako ga strpati u unapred definisane “foldere” kad se ni u jedan, takav kakvim ga je Bog dao, ne uklapa? Nikako. Mogao si samo da ga voliš i raduješ se što postoji, što je većina nas i radila, ili da ga se plašiš i kloniš, da te ne bi zbunjivao i terao te da postavljaš sebi pitanja od kojih si davno odustao. Ovi drugi su, svakako, bili manjina sa ograničenim pristupom Jagošu. Metodom “skenera visoke rezolucije” lako ih je prepoznavao i udaljavao od sebe, ne dopuštajući im da mu pomute životnu misiju.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price