Leave The World Behind
Kultura Psihologija

Kako da preživite kraj sveta

Uprkos porukama dominantne individualističke kulture koje nam govore kako sve možemo sami, film "Leave The World Behind" predstavlja dobar "šamar realnosti" da vidimo koliko ne možemo sami

Leave The World Behind Možda najvažnija stvar koju nam ovaj film donosi jeste ona stara i dobro poznata ideja o neophodnosti saradnje i zajedništva / Credit: NETFLIX / Planet / Profimedia
dec 20 2023, 05:00

Podeli

Ranije ovog meseca na Netflixu se pojavio novi film koji je po svemu sudeći bio jedan od njihovih top-projekata ove sezone. Još kada je pre par meseci izašao trejler za film “Leave The World Behind” (Ostavi svet iza sebe), generisano je veliko interesovanje. Glavne zvezde su sve sami pripadnici holivudske A liste – Džulija Roberts, Itan Hok i Maheršala Ali u glavnim ulogama, dok je još jedan talas uzbuđenja na internetu izazvan i pojavom Kevina Bejkona, što je stvorilo savršen materijal za šale i mimove zbog činjenice da Itan Hok i Kevin Bejkon glume u istom filmu. Ova dva glumca su poznata po tome što su fizički toliko nalik jedan drugome da ih već godinama gledaoci mešaju.

U trejleru se takođe na vrlo lep način predstavlja tema filma a da se ne otkrije previše – četvoročlana porodica (Džulija Roberts, Itan Hok i njihovo dvoje dece u adolescenciji) iznajmljuje prelepu kuću u udaljenoj naseobini kako bi tamo proveli mali odmor. Porodična idila se prekida kada im nakon nekoliko neobičnih događaja, i nestanka interneta kao i mreže mobilne telefonije, na vrata u toku njihove prve noći pokucaju dve osobe – tamnoputi muškarac srednjih godina i njegova ćerka. Predstavljaju se kao vlasnici kuće i žele da prespavaju u kući. Telefoni ne rade, internet ne radi, tenzije i nepoverenje rastu. Da li je film uspeo da opravda očekivanja koja je postavio ovako efektnom najavom?

Odgovor je naravno malo složeniji od prostog ’da’ ili ’ne’. Od samog početka se vidi šta film nije. Nije suptilan. Otvara mnogo tema i šalje mnogo poruka, koje su sve gledaocu pružene krajnje direktno, bez uvijanja. Od samog početka ova karakteristika se primećuje u režiji. Sa brojnim kadrovima gde se kamera više puta okreće i udaljava, korišćenjem tenzične i uznemirujuće muzike kao pratnje naizgled mirnim i idiličnim scenama, od početka nam se jasno i nedvosmisleno šalje poruka da ovde nešto nije u redu.

Zapravo, da mnogo toga nije u redu. U momentu u kome se stranci pojavljuju na vratima kuće, i našoj porodici koju pratimo kristalno je jasno da se nešto zlokobno dešava. Zamislite sebe u njihovim cipelama.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price