Kultura

Najmanja crkva u Sen Sansu (AUDIO)

"Disco Elysium" je jedinstveno ostvarenje koje nadilazi žanrovska ograničenja kao i svako očekivanje, svaku predrasudu šta jedna igra treba ili mora da bude

/ Ilustracija ZA/UM
jul 13 2024, 05:11

Podeli

Autor Velikih priča Stefan Đukić stavio se u kožu poručnika Harija Duboe i opisao jedan od najvažnijih slučajeva u svom (a i njegovom) životu. Poslušajte tekst o igri “Disco Elysium”, koja je s pravom postala kultna.

Sem na našem sajtu, možete ovaj tekst slušati i na Spotify i na svim ostalim audio platformama.

***

Slučaj HDB241

Harier “Hari” Duboa

Poručnik dupli kaplar

Revašol gradska milicija

Mnogo toga nas može zadesiti tokom rješavanja slučajeva. To zaista nije novost kada god zađemo u Martinez, mada ne znam zašto izdvajam Martinez kada je isto i u ostalim djelovima Džemroka, kao i u čitavom Revašolu. Ne izvještavam ništa novo tim riječima. S druge strane me niti jedna stvar, ni moj istorijat od zatvorenih 216 slučajeva, ni odrastanje tokom samog kraja razbijanja revašolske komune, ni godine optimizma i ljubavi, ni period kralja diska Gijom le Miliona, nije mogla pripremiti za slučaj o kom upravo izvještavam.

Razlog tome nisu ni razlupana kinema, ni nakratko izgubljeni pištolj (mea culpa!), ni kravata koja je jedno veče provela na ringišpilu sobnog ventilatora dok je ovaj hladio i liječio moj trodnevni mamurluk. Probaću da sažmem sve što se dogodilo u narednim redovima.

Moja jedinica je poslata da ispita smrt neimenovanog obješenog muškarca koji se nalazio iza onog poznatog a sumnjivog lokala čudnog imena – “Vrtlog u ritama”. Nakon što mi se u istrazi pridružio sjajni detektiv za koga imam samo riječi hvale, Kim Katsuragi, uspjeli smo da otkrijemo njegov identitet ali i veoma kompleksnu igru koja se nalazila iza čitavog slučaja.

I sad, kao što znate, ja nisam čovjek koji bi to hladno, taksativno prenio jer se ovaj slučaj i ne može shvatiti bez poznavanja istorije naše izole, bez razmišljanja šta su nama komunisti, šta moralisti a šta fašisti. Žrtva se zvala Elis “Leli” Kortenaer, sveukupno grozan tip. Žalio je za domom, žalio je za ocem koji ga nije volio ali ga to nije sprečavalo da kao plaćenik širom svijeta “oslobađa” djecu od života a njihove roditelje od posjeda (i života) zarad prihoda bogatih koji stoje iza naše “divne” Moralističke internacionale.

Kada tako neko bude ubijen, a potom i obješen tokom sveopšteg štrajka lučkih radnika, ne možete biti ništa drugo do zabrinuti da će cijela situacija da eskalira. Čak ni ja, a znate sve distinkcije moje okeanske duše, ne bih mogao ovome prići bez najveće brige.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price