Kultura

Da li su džez i rokenrol deo muzičke tradicije Srbije?

Može li se govoriti o muzičkoj tradiciji u Srbiji a da to ne bude narodna muzika, folklor, harmonika, frula i truba?

/ Ilustracija Freepik
apr 08 2024, 05:00

Podeli

Džez i popularna muzika Srbije ne pripadaju kulturnom nasleđu i muzici proizašloj iz narodnog stvaralaštva, ali je najblaže rečeno neprimereno ne smatrati ih uslovno delom naše kulturne tradicije. Uz uvažavanje specifike svakoga žanra u smislu melodijskih, harmonskih, ritmičkih i vokalnih elemenata, u okviru pojma popularne kulture združeni su žanrovi takozvane zabavne muzike (pandan klasičnoj i narodnoj muzici): bluz, džez, pop i rok sa svim njegovim podvrstama.

S obzirom na popularnost takozvane novokomponovane narodne muzike u Srbiji, uslovno i ona može pripadati žanru popularne muzike (naravno, sa svojim muzičko-scenskim i kulturno-komunikacijskim specifičnostima). Ova muzika se osamostalila u odnosu na izvornu narodnu muziku jer je uveliko napustila njene standarde i udaljila se od nje, upijajući elemente stranog, pre svega orijentalnog i grčkog melosa, ali i originalne komponente roka (gitarske rifove i solo deonice, bubnjarske ritmove i slično).

Ovde i sada neće biti reči o bilo kakvoj tradiciji davno prošlih vremena, negde i nekada, već o kulturnoj tradiciji novije istorije Srbije. Nju mogu činiti kulturni obrasci uspostavljeni pre, neposredno posle Drugog svetskog rata ili nešto kasnije, jer je vreme od nekih 60-70 i nešto više godina unazad već dovoljno odmaklo da bi bilo aktuelno, a još manje moderno u kolokvijalnom smislu reči. Stavljam pod sociološku lupu muzičku tradiciju u Srbiji, poglavito urbanog građanskog prosedea.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price