Kultura

Boja novca

Kako se Veuve Clicquot, Louboutin i ostatak sveta luksuza bore da zaštite svoju nijansu uspeha

Neke od (pravih) nijansi luksuznih brendova. Možete li da ih prepoznate ovako brzo? / Ilustracija VP
sep 16 2024, 05:53

Podeli

Bio je to pravi sudar titana sa različitih strana tržišne borbe: prestižni koncern Louis Vuitton Moët Hennessy vs. lanac supermarketa Lidl. Sukob je nastao oko šampanjca, i to baš Veuve Clicquot, koji je toliko ozbiljan manimejker za taj konglomerat da su radi da ga čuvaju po svaku cenu.

Skoro deceniju, LVMH i Lidl bili su u pravnoj prepirci oko bagatelnog Lidlovog penušavca čija narandžasta etiketa je skoro identična onoj na bocama Veuve Clicquot – reč je o Pantone 137, ili nekoj približnoj.

Iako je Veuve Clicquot zakonski zaštitio ovu nijansu krajem devedesetih, u martu ove godine izgubili su spor usled jedne male, ali intrigantne poente. Evropski sud prvog stepena, ili ECFI, doneo je jednostavnu odluku: tvrdnje proizvođača šampanjca da je boja neodvojiva od njihovog proizvoda nisu bile tačne u dve zemlje EU (Grčka i Portugal). Zbog toga je sud odbio zaštitu boje za LVMH širom cele Evropske unije i Lidl nije morao da prepakuje svoj jeftini penušavac.

Ne znamo šta se desilo dalje (osim što predpostavljamo da je bilo mnogo nazdravljanja u nemačkoj centrali Lidla), ali sve je to zanimljiv podsetnik o tome u kojoj meri mnogi luksuzni brendovi današnjice veruju da je boja u srži njihovog tržišnog identiteta.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price