Istorija

Zašto je važan Vili Brant

Napori u pomirenju Istoka i Zapada, kao i klečanje u Varšavi kao simbol te politike, s vremenom su, ipak, našli svoje mesto u istoriji. Ali u početku je to delovalo uzaludno

Vili Brant ispred Berlinskog zida, 13. avgusta 1986. godine / Guenay Ulutuncok / akg-images / Profimedia
maj 09 2024, 05:00

Podeli

„Trezven i bezizražajan, izašao je iz svog automobila i polako krenuo ka spomeniku prateći dvojicu muškaraca koji su nosili venac. Venac je položen u podnožje spomen-obeležja između dve plamenom zapaljene kamene menore. Vili Brant, koji je za vreme nacizma bio u Skandinaviji, pao je na kolena i ostao u tom položaju čitav minut. Lagano je pognuo glavu, a zatim teško ustao. Kada se okrenuo, ivica njegovih usta je drhtala. Pridružio se svojoj zvaničnoj delegaciji i polako odšetao kroz široko razdvojeni red okupljenih ljudi.”

Tako je 8. decembra 1970. godine Njujork tajms pisao o prvoj zvaničnoj poseti nemačkog kancelara Poljskoj nakon Drugog svetskog rata. Povod za istorijski susret bio je potpisivanje Varšavskog sporazuma, kojim su se obe strane obavezale da nenasilno prihvate liniju Odra–Nisa kao međusobnu granicu, čime se Zapadna Nemačka odrekla dela sporne teritorije u korist Poljske.

Međutim, pitanje granica koje je u – mračnom prošlošću opterećenim – odnosima Nemačke i Poljske bilo posebno delikatno, Brantovim gestom u Varšavskom getu palo je u drugi plan, ostavljajući prostora za razmišljanje o problemima koji su dugoročno bili važni ne samo za dva suseda nego i za čitav blokovski podeljeni svet.

Prema istraživanju magazina Špigel, 48 odsto stanovnika Zapadne Nemačke smatralo je Brantov potez prema žrtvama Varšavskog geta preteranim, dok je 41 odsto smatralo da je to bilo primereno

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price