EURO2024

Snovi o srećnom kraju

Piše Nuno Travasos, urednik A Bole - Može li Portugal da opravda ulogu favorita pred Evropsko prvenstvo?

Ce Ronaldo / HENDRIK SCHMIDT / AFP / ProfimediaHENDRIK SCHMIDT / AFP / Profimedia
jun 18 2024, 12:40

Podeli

Ovaj tekst nastao je kao deo velike eskpertske mreže u koju su uključeni urednici i najbolji novinari najvažnijih redakcija širom Evrope – pa tako i redakcija Velikih priča. Sve tekstove fudbalskog specijala Velikih priča, posvećenog Evropskom prvenstvu, čitajte OVDE.

Individualni kvalitet. Ponekad je samo to dovoljno da jedan tim, koji se često dovodio u pitanje, uđe u grupu favorita za osvajanje velikog turnira.

Kvalifikaciona grupa nije bila preterano zahtevna, istina – Slovačka je bila druga, Luksemburg treći, ali to je što je. Kao uzorak možemo uzeti samo ono što se zapravo dogodilo, a ekipa Roberta Martineza je sa 10 pobeda protutnjala tom grupom, postigla 36 golova i primila dva. Zato u ovom trenutku Martinez živi na lovorikama, naročito jer je nasledio Fernanda Santosa koji je bio poznat po drugačijim trenerskim idejama. Imenovanje Martineza omogućilo je reset, bez totalnog obaranja sistema i brisanja kapitena sa hard diska.

Ronaldo je u kvalifikacijama postigao 10 golova (bolji je bio samo Lukaku sa 14), i davao je ekipi mir i stabilnost. Tim je igrao lepo za oko, napadački, sa raznovrsnom strukturom u ofanzivnoj fazi, u potpunosti koristeći kvalitete igrača koje ima u sastavu – Bruna Fernandeđa, Bernarda Silve, Žoaa Kansela. Poraz pred turnir od Hrvatske pokvario je malo raspoloženje, ali je Bruno Fernandeš bio prilično iskren: “Volim malo ove negativnosti oko reprezentacije, te priče da tim više nije tako dobar – to je znak da ljudi imaju velika očekivanja od nas”.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price