Rumunija, nova Rumunija
EURO2024

Ko su sad ovi Rumuni

Odgovor na najčešće pitanje tokom grupne faze Evropskog prvenstva u fudbalu. I kako oni mogu, a mi ne?

Rumunija, nova Rumunija Rumunija, nova Rumunija / JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia
jul 02 2024, 12:11

Podeli

Pišu: Emanuel Rosu i Nick Aimes. Deo velike eskpertske mreže Guardiana u koju su uključeni urednici i najbolji novinari najvažnijih redakcija širom Evrope posredno su i Velike priče. Sve tekstove fudbalskog specijala Velikih priča, posvećenog Evropskom prvenstvu, čitajte OVDE.

Svaki put kada bi Angel Jordanesku pričao o uspehu koji je ove godine s reprezentacijom Rumunije postigao njegov sin Edvard, široki osmeh razlio bi mu se preko lica.

Pre tačno 30 godina Angel je selekciju Rumunije odveo do četvrtfinala Svetskog prvenstva u Sjedinjenim Američkim Državama (iz sna o polufinalu trgla ih je Švedska, u penal seriji), i čini se da bi upravo njegov sin mogao da bude taj koji će nakon duge tri decenije neuspeha Rumuniju vratiti na stare staze slave evropskog fudbala.

Zaista deluje da je Edvard Jordanesku, u trenerskom smislu, budućnost rumunskog fudbala. Mnogo je prošlo otkako je kao golobradi šesnaestogodišnjak tog davnog leta u SAD sa tribina posmatrao kako se čovek kom se najviše divi zlatnim slovima upisuje u fudbalsku istoriju svoje zemlje, i pad koji je nakon tog antologijskog momenta usledio bio je vrtoglav.

Kada je u januaru 2022. Edvard najzad zaseo na klupu Rumunije, nacionalni tim bio je u, tako bar on tvrdi, nikad gorem stanju.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price