Društvo

Šest meseci posle “Ribnikara”, kako izlečiti društvo puno mržnje i razdora?

Za jedno društvo koje preživi traumu poput one koje se dogodila u maju u Srbiji, neophodno je da se u njemu smiruje diskurs, jer to pomaže ljudima da se oporave, rekle su za Nedeljnik američka psihijatrica dr Melisa Brajmer i norveška pedijatrica dr Sin Stensland, zamenica rukovodioca studije Utoja

Foto: Milos Miskov / AFP / Profimedia
nov 03 2023, 05:00

Podeli

Ni posle šest meseci nismo sigurni kako da se postavimo prema gubitku koji nam se dogodio, da li pričamo o tome previše ili premalo i kako da to sećanje čuvamo zbog neprijatnih osećanja tuge i bola. Posle onoga što nam se desilo 3. pa odmah 4. maja mi nismo znali šta da radimo i nismo imali odgovore na mnoga pitanja. Ni posle Brejvikovog napada Šveđani nisu znali šta da rade, pa su u pomoć pozvali Amerikance koji su tada već imali iskustva sa masovnim pucnjavama. Od tada dve doktorke – jedna iz Norveške, druga iz Amerike – sarađuju. Obe su vodeći svetski stručnjaci za posttraumatske stresne reakcije kod dece i mladih kao posledice katastrofa i terorizma, i rade sa decom koja su doživela stres nakon katastrofe poput pucnjave u školi. Nedavno su bile u Srbiji, analizirale ovo što se desilo nama i dale neke odgovore na pitanja koja su nam otvorena, kao i rane.

Ovo je priča koju su ispričali američki psihijatar dr Melisa Brajmer (Brymer), direktor programa za terorizam i katastrofe na Univerzitetu UCLA i Djuk, i norveška pedijatrica dr Sin Stensland, zamenica rukovodioca studije Utoja, desetogodišnjeg istraživačkog projekta Nacionalnog centra znanja o nasilju i traumatskom stresu u Norveškoj.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price