Lokalno i nacionalno i Paqito
Društvo

Lokalno je novo nacionalno

Kako smo izmislili konstrukt "nacionalna kuhinja" i zašto mu se sada vraćamo, kada je sve globalno i internacionalno

Lokalno i nacionalno i Paqito Lokalno i nacionalno i Paqito / Ilustracija Velike priče
mar 17 2024, 05:00

Podeli

„Putovanje je kolebanje i tumaranje u nepoznatom“, govorio je Entoni Burdejn. Ali može li putovanje da bude tumaranje po poznatom? Ili makar po onome što mislimo da poznajemo. Serijal „Paqitov put“ koji u produkciji Velikih priča realizuje najpoznatiji food influencer na Balkanu – iako on mrzi kada ga tako predstavljaju – Pavle Branković Paqito, usudio se da krene upravo na takvu seriju putovanja. Kolebanje i tumaranje u poznatom. Da bismo bolje razumeli ko smo.

I „kuhinja“ i „nacionalno“, samo su artefakti ljudskog razmišljanja, volje i mašte. To su proizvodi naše potrebe da pojmovima objasnimo svoju stvarnost. Kuhinja tako govori nešto o hrani koja je deo života zajednice koja je jede. Nacionalno govori ponešto o toj zajednici i mestu na kom ona živi. Kuhinja je epitom svega što smo kao zajednica navikli da jedemo – i govedine i putera i belog luka i peršuna i brašna. Nacionalno je epitom onoga što smo kao zajednica proživeli i onoga gde smo sve to proživeli.

Nacionalna kuhinja sledstveno tome, ljudski je artefakt, proizvod naše volje i mašte – i one iste potrebe da objasnimo svoju stvarnost. Da je uprostimo. Da pokušamo pod tu sintagmu od dve reči, kao pod kišobran, da spakujemo sve ono što bi mogle da budu prehrambene navike baš određene zajednice, koja živi na baš određenom delu planete i da kroz razlike u prehrambenim navikama objasnimo istorijske razlike. I obrnuto – da pričajući o istoriji, oslikamo i jelovnike tradicionalnih restorana i spisak za vikend nabavku prosečne porodice u nekoj zemlji.

Kako se čitav svet globalizovao, tako je postalo jasno da svi ovi artefakti ljudske mašte u pokušaju da neke stvari objasne i uproste, zapravo daju netačan odgovor. Jer je u dodiru različitih zajednica i kultura, postepeno obrisana razlika između ove i one nacionalne kuhinje – uticaj najsnažnijih svetskih kultura jasno se osetio širom sveta, ali su i neke navike i uticaji mnogo manjih zemalja i slabije raširenih kultura, uspele da stignu do najzabačenijih delova planete. Tako se danas na vikend spisku za nabavku i u Oslu i u Larnaki i u Dizeldorfu nalaze i buđavi sir, i tortilje za burito, i soja sos i stejk od argentinskog govečeta.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price