Društvo

Kradu od države? Nema to veze sa mnom…

Zašto su u nekim drugim državama građani skloniji da se prema državi ponašaju kao prema svom zajedničkom vlasništvu?

/ Ilustracija VP / Profimedia / Freepik
nov 30 2023, 05:00

Podeli

Zamislimo sledeću situaciju. Vi ste zajedno sa grupom prijatelja vlasnici, na primer, nekog plodnog zemljišta. Međutim, iz različitih razloga niko od vas nema mogućnost da se bavi tom plodnom zemljom. Iz tog razloga napravili ste dogovor da napravite firmu i da angažujete nekoga ko će upravljati tom firmom. Obezbedili ste budžet za firmu iz kojeg se pokrivaju svi potrebni troškovi i plate onih koji će raditi. Naravno, angažovali ste i direktora da upravlja firmom i da bude odgovoran prema vama kao vlasnicima.

Međutim, iz godine u godinu vaša plodna zemlja daje sve manje prihoda, a troškovi su sve veći i veći. Kada se računi svedu krajem godine, vi kao vlasnici ostanete sa nekim malim prihodom ili sa nultim prihodom. Pored toga, kada pogledate stanje na računu i ugovore, vidite da je firma dodatno zadužena, a kada bacite pogled na vašu plodnu zemlju, vidite da je ona u sve lošijem stanju. Sa druge strane, osoba kojoj ste poverili upravljanje firmom deluje veoma uspešno. Živi luksuzno, svake godine sve bolje, deca se školuju u privatnim školama, a roditelji leče u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Verujem da bi svi stanovnici Srbije u takvoj situaciji počeli da brinu. Delovalo bi nam da tu nešto nije kako treba i imali bismo osećaj da smo žrtva neke prevare. Posebno bi nas brinulo da li će na kraju dugovi firme, za koje smo kao vlasnici odgovorni, prevazići sve prihode koje smo stekli u prethodnom periodu.

Takođe, verujem da ogromna većina stanovnika ne bi ostala samo na nivou brige. Bez previše premišljanja bismo počeli da proveravamo kako se upravlja firmom i da li je onaj koga smo angažovali upravljao firmom tako da sebi obezbedi korist, a nama da napravi štetu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price