Biznis

U čemu je frapantna sličnost Južne Afrike i Srbije

Katastrofalno loše upravljanje državom najveći uzrok krize. Državna elektroenergetska kompanija Eskom slika je i prilika propadanja. Zemljom vladaju interesne grupe i kriminalni karteli nastali na temeljima vladajućeg modela političke ekonomije. Političari, sindikati, državni činovnici, kriminalci i lokalni biznismeni čine moćni lobi protiv energetske tranzicije

Foto Michele Spatari / AFP / Profimedia
jul 01 2023, 05:00

Podeli

Dve opasnosti prete Si Đinpingu, Vladimiru Putinu, Narendri Modiju, Luli da Silvi i Sirilu Ramafosi dok se budu sastajali na 15. samitu BRIKS-a u Johanezburgu od 22. do 24. avgusta. Kad iz svojih rezidencija (hotela) krenu na sastanak u Kongresni centar Sandton ili kad se iz Centra budu vraćali u rezidenciju, moguće je da zalutaju i odu u pogrešnom pravcu ili dožive saobraćajku propadajući u otvorene šahtove. A kad sastanci počnu, moguće je da će domaćin Ramafosa i gosti Si, Da Silva, Modi i Putin ostati u mraku i bez prijatne temperature u sali.

Pred domaćinom samita dve su nepoznanice koje mora da reši kako zna i ume do početka samita – da obezbedi struju i učini bezbednim ulice grada. Problem nije mali jer se Južna Afrika susreće s nezapamćenim nestašicama električne energije i kriminalnim bandama i beskućnicima koji uništavaju saobraćajne znakove i kradu poklopce sa šahtova i seku električne kablove na ulicama Johanezburga, najviše u strogom centru grada. U 207 dana prošle godine stanovnici Južne Afrike imali su restrikcije struje (“spuštanje opterećenja”) koje su trajale 10 do 12 sati dnevno, a u ovoj godini svaki dan – osim jednog – imali su restrikcije koje su trajale 16 sati dnevno. Centralna banka prognozirala je da će ove godine restrikcije biti 250 dana. A da bi izgradio novu infrastrukturu (struja, voda, kanalizacija), Johanezburgu je potrebno 16,3 milijarde dolara (kojih, naravno, nema) da reši problem infrastrukture.

Kriminal, korupcija, nezaposlenost i siromaštvo nisu samo karakteristika Johanezburga. Po stopi kriminala Južna Afrika je među prvima u svetu i lider na afričkom kontinentu. To je zemlja kojom vladaju interesne grupe i kriminalni karteli nastali na temeljima vladajućeg modela političke ekonomije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price