Biznis business week

Ovde ne postoji drugo tržište sem tržišta nekretnina

Ko god dođe do nešto para, zna se, kupuje stan, prvi da u njemu stanuje, a sledeće da daje u izdavanje. Sve ovo utiče na porast volumena i cena nekretnina

/ Aleksa Aleksic / Alamy / Alamy / Profimedia
mar 04 2024, 04:50

Podeli

Najveće finansijsko tržište – tržište nekretnina – jasan je pokazatelj disperzivnog i neravnomernog uticaja globalne krize na države regiona.

Na našim postsocijalističkim podnebljima zarađivanje novca neretko poprima mistični, pomalo magijski karakter; uglavnom mu pristupamo iščekujući da “uđe” poslednji par na tiketu, uplaćivanjem lozova ili podsvesnim priželjkivanjem tetkine smrti. Pitanje kako zaraditi novac večiti je problem, a čak i kada do njega najzad dođemo, mukama nije kraj; jedini problem veći od toga kako zaraditi novac jeste kako ga sačuvati i oploditi. No, kad se novac konačno stekne ili akumulira, Apolon nadvladava Dionisa, a s njim i racionalnost odnosi prevagu nad očekivanjima da smo baš mi oni kojima bi se moglo posrećiti. I onda sledi glavno pitanje: šta činiti s novcem? Odlučiti nije lako, a izbor koji nam se nudi veoma je sužen.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price