Biznis

Kada stranci odlaze, sa sobom ne nose fabrike

Zapadne sankcije Rusiji – kazna ili poklon? Drugi deo istraživanja

Poslovne kule u “Moscow International Business Centre” / foto Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia
apr 05 2024, 05:00

Podeli

Prvi deo istraživanja pročitajte OVDE.

***

Podsetimo, i pored sankcija na uvoz nafte i gasa, posebno u Evropskoj uniji, i posledičnog gubitka velikog dela tržišta, cene energenata su toliko porasle da su ovi potencijalni gubici za rusku privredu u vrlo kratkom roku sanirani. Štaviše, Rusija je znatno preorijentisala svoj izvoz nafte ka Azijsko-pacifičkom regionu, tako da je udeo budžetskih prihoda od proizvodnje nafte i gasa u ukupnim budžetskim prihodima ostao visok i budžetski prihodi su ostali rastući što je omogućilo ekspanzivnu državnu potrošnju uz podnošljiv budžetski deficit .

Osim toga, rastući i stabilni budžetski prihodi omogućeni su i zahvaljujući značajnom izvozu metala i poljoprivrednih i petrohemijskih proizvoda. Skupa, značajan izvoz uz pad u uvozu, vodili su pozitivnom tekućem računu sa inostranstvom (višak izvoza nad uvozom) i posledično, visokim i relativno stabilnim deviznim rezervama (Grafikon 1).

Grafikon 1. Tekući račun i devizne rezerve (u mlrd. USD)

Napomena: Amerika, EU, Kanada, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Singapur i Švajcarska su početkom 2022. zamrzli ruske devizne rezerve u vrednosti od oko 300 mlrd. USD.

Izvori: Central Bank of the Russian Federation; World Economic Outlook Database – October 2023.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price