Biznis

Zapadne sankcije Rusiji – kazna ili poklon?

Prvi deo feljtona o sankcijama Rusiji nakon napada na Ukrajinu

Predsednik Rusije Vladimir Putin / Mikhail Metzel/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia
mar 30 2024, 05:00

Podeli

Na intenzivnu primenu trgovinskih i finansijskih sankcija protiv svojih neprijatelja, Amerika prelazi nakon završetka  Hladnog rata. Najsveobuhvatnije sankcije do sada primenjene su na Rusiju nakon njenog napada na Ukrajinu. Do tog momenta, Amerika je širom sveta nametnula preko 8.000 sankcija pojedincima, kompanijama i državama, njih čak 19 od Belorusije, Irana i Avganistana do Venecuele, Libije, Sudana i Zimbabvea.

Do sada, ove sankcije su se pokazale prilično neuspešnim. Naravno, one nanose bol ciljanoj strani ali asimetrično – najskuplju cenu plaćaju najsiromašniji slojevi društva, često vode stopiranju demokratizacije društva, humanitarnoj katastrofi i vrlo retko promeni režima kao što pokazuju slučajevi Kube, Venecuele, Severne Koreje i Irana.

U danima koji su usledili nakon invazije Rusije na Ukrajinu krajem februara 2022, Amerika, u bliskom dogovoru i koordinaciji sa svojim saveznicima, uvodi novu seriju sankcija ciljajući rusko naoružanje, izvoz tehnologije, imovinu u inostranstvu, banke, energetske kompanije i bogate biznismene, odnosno oligarhe. Istovremeno, zapadne zemlje su skoro u potpunosti istisnule Rusiju sa globalnog finansijskog tržišta.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price