Svet

Evropska unija je i dalje utopija

Evropske sitne dućandžije i francusko-nemačko proklizavanje

/ ifeelstock / DPphoto / Profimedia
feb 27 2023, 11:40

Podeli

Proročanstvo Žana Monea „da će Evropa (EU) biti kovana u krizama i da će biti zbir rešenja za prevladavanje tih kriza“ do sada je funkcionisalo, gotovo, besprekorno. Međutim ove godine se navršava sto godina od manifesta Riharda Kudenhove-Kalergija „Paneuropa“ i čini se da sve što je tada detektovao kao problem Starog kontinenta, uključujući i rešenje, stoji i danas. Najveća opasnost za Evropu i njene građane su politički lideri koji su kao sitne dućandžije uvereni da mogu da izdrže konkurenciju velikih trgovinskih lanaca, igrajući na kartu tri jahača apokalipse evropske budućnosti: suverenizam, populizam i nacionalizam.

Kudenhove-Kalergi je pet godina po završetku Velikog rata pisao da je Evropa izašla poražena, osiromašena i desetkovana i kao takva lak plen za velike nadolazeće neevropske sile, Sjedinjene Američke Države i Rusiju (SSSR), te da je jedino rešenje ujedinjenje evropskih država. U Kalegrijevu Evropu nisu ulazili ni SSSR a ni Turska. „Evropske države su previše male da bi u budućnosti mogle da zadrže svoju nezavisnost. Ako Evropa ne bude išla putem ujedinjenja, njene države će jedna po jedna propadati, kao male dućandžije koji misle da sami mogu da uđu u konkurenciju sa velikim industrijskim kolosima“, upozoravao je tačno pre jednog veka Kalergi.
Sin austrougarskog diplomate češkog porekla i Japanke čiji su preci bili samuraji, zaslužuje, više nego bilo ko drugi, naziv „oca Evropske unije“. U „Paneuropi“ je austrijski filozof i osnivač „Panevropske unije“ 1923. godine predlagao da se pod jednu kapu stave nemački ugalj i francuska mineralna bogatstva, što će biti realizovano kroz osnivanje Evropske zajednice uglja i čelika 1952. godine, nukleusa iz kojeg će nići današnja EU. I njegove ideje o himni ujedinjene Evrope, Šilerove „Ode radosti“ na muziku Devete simfonije Ludviga Betovena, kao i dana ujedinjene Evrope u maju, biće realizovane, ali tek posle tragedije Drugog svetskog rata.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price