Biznis

Zašto prodati svoj biznis (i kako prodati svoj biznis)

Kako izgleda rastanak od biznisa koji si pokrenuo teško će razumeti onaj ko sam nije imao takvo iskustvo

/ Fotografija: Nebojša Babić
okt 17 2024, 05:23

Podeli

Kada nije osnivač i vlasnik Delta Holdinga, Miroslav Mišković je autor bestselera. Nakon ispovesti “Ja, tajkun”, izašla je i knjiga “Tajne zanata” (u izdanju Lagune), u kojoj ovaj biznismen piše o poslovanju na ovim prostorima.

Velike priče, uz dozvolu autora i izdavača, ekskluzivno donose feljton baziran na ovoj knjizi.

Sve nastavke pročitajte ovde.

***

Ne mogu da zaspim. Odluka je donesena, prodajemo Delta banku. Sve doživljavam veoma emotivno. Moj veliki preduzetnički poduhvat, i to vrlo ličan. Vodeći ljudi banke moji su najbliži saradnici, sa menadžmentom sam operativno uključen u vođenje posla, učestvujem čak i u odabiru i uređivanju svake pojedinačne lokacije.

Gde god nam se kompanija pojavi, ime Delta banke otvara nam vrata. Naš najveći brend, institucija kojoj se veruje, banka čije poslovanje raste iz meseca u mesec. Ali sve analize i racionalno razmišljanje govore o potrebi da redefinišemo Deltin portfolio i preusmerimo poslovanje u druge sektore. Ne samo to, i moj preduzetnički osećaj govori isto, ali i nešto više: da Delta ima priliku, kao niko drugi na tržištu, da stvori novu vrstu proizvoda koje će prodavati – ni manje ni više nego same biznise.

A opet, uprkos tome, odluka je teška. Kako izgleda rastanak od biznisa koji si pokrenuo teško će razumeti onaj ko sam nije imao takvo iskustvo.

Teško je zato reći koja je odluka teža i važnija: ona o pokretanju biznisa ili ona o izlasku iz njega. I dok za ulazak u posao imamo krupan motiv: da ostvarimo nešto veliko, da zaradimo, da realizujemo viziju, napuštanje posla ume često da postane pakao.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price