Biznis

Šta Kamala Haris i Donald Tramp misle o energetici?

Ishod ovih izbora će svakako uticati na energentsku tranziciju u Americi, pa samim tim i čitavom svetu

ferdel99 / DPphoto / Profimedia
okt 09 2024, 05:00

Podeli

Poput trgovinske i poreske politike, značajne su razlike između Donalda Trampa i Kamale Haris i kada su u pitanju energetska i imigraciona politika.

Za očekivati je da će, bez obzira na ishod izbora, tražnja za električnom energijom u Americi rasti, između ostalog, zbog ekspanzije veštačke inteligencije čije baze podataka prosto gutaju struju. Stoga, važno je primetiti da se u prethodnih skoro pola veka, više nego duplirao udeo nuklearne energije i obnovljivih izvora energije (hidroelektrane, geotermalni izvori, solarna energija, vetar, biomasa) u ukupnoj proizvodnji energije u Americi i to sa 7,5 odsto 1975. na 16,1 odsto 2023.

Slično tome, udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji energije u Americi se u posmatranom periodu skoro duplirao i to sa 4,2 odsto 1975. na 8,2 odsto 2023 (Grafikon 1).

Grafikon 1. Izvori proizvodnje energije u Americi (u %)

Izvori: U.S. Energy Information Administration; proračun autora.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price