/ Fotografija: UNICEF

Jedina budućnost koju imamo

Ulaganje u obrazovanje mladih je danas najvažniji zadatak

okt 04 2024, 13:36

Podeli

Danas u svetu ima 1,8 milijardi mladih ljudi, od kojih 90 procenata živi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Globalna digitalna podeljenost stvorila je jaz između mladih digitalnih urođenika – tehnoloških preduzetnika i inovatora, i onih koji uopšte nemaju ili imaju ograničen pristup digitalnim tehnologijama te ostaju isključeni i žive uz ograničenje mogućnosti da napreduju.

I pored neograničenih izvora znanja koja su im dostupna, mladi ljudi širom sveta, kao i u Srbiji, već nemaju odgovarajuće veštine da zauzmu poslove koji su danas dostupni, a još manje veštine koje će im biti potrebne u budućnosti.

Kod nas je obavezno osnovno obrazovanje uvedeno 1951. godine, međutim, i dalje sva deca ne završavaju osnovnu školu a i ona koja završe ne stiču odgovarajuća funkcionalna znanja. Pohađanje redovne škole nije garancija kvalitetnog obrazovanja. Aktuelni planovi i programi i nastavne metode često ne prenose veštine koje će deci i adolescentima biti potrebne da budu konkurentni na tržištu rada i da u potpunosti učestvuju u društvu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price