Ilustracija Selcuk/lmd

Povratak ekstremnog centra u Britaniji

Nakon četrnaest godina vladavine konzervativaca, na izborima održanim 4. jula su pobedili laburisti. No, niko ne veruje da će do neke veće promene u britanskoj politici doći. Poput svog prethodnika, i novi premijer zagovara umerenost nakon bitke za Bregzit. Međutim, rasistički neredi ovog leta, kao i reakcije koje su izazvali, potvrđuju skretanje udesno britanske političke scene

sep 12 2024, 05:00

Podeli

Tekst je originalno objavljen u Mond diplomatiku na srpskom.

PIŠE: Olivije Iglton, urednik lista New Left Review i autor dela The Starmer Project

PREVOD: Milina Janković

***

Snage destabilizacije su poražene; potvrđena je prevlast centrizma: opšti izbori u Britaniji 4. jula su uslišili želje establišmenta. Konzervativna stranka je nakon duge vladavine prožete korupcijskim skandalima i ekonomskim potresima (2010-2024) pretrpela najveći neuspeh u svojoj istoriji osvojivši 121 od 650 mesta u Donjem domu. Reform UK, stranka krajnje desnice koju predvodi Najdžel Faraž je osvojila samo pet mesta; Škotska nacionalna stranka je sa 48 mesta spala na 9; Laburistička stranka, pod novim vođstvom Kira Starmera, dobila je 411 poslanika zahvaljujući programu poreske discipline, odbrani slobodnog tržišta i odanosti NATO-u.

Međutim, zabeležena je najmanja izlaznost – 60% – od 2001. Sa 34% glasova, Laburistička stranka je osvojila glas samo 9,7 miliona birača, manje nego 2017. (12,9 miliona) i 2019. (10,3 miliona) kada ju je predvodio socijalista Džeremi Korbin. Njena strategija da se predstavi kao nova konzervativna stranka da bi privukla podržavaoce ove potonje nije uspela. Privukli su samo neznatan broj torijevskih birača; daleko više ih se radije uzdržalo ili je glasalo za Reform UK koji je osvojio glas oko četiri miliona glasova. Starmer, zapravo, svoj uspeh duguje nepredviđenim posledicama većinskog izbornog sistema sa jednim krugom glasanja.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price