Svet

Francuska opet otkriva parlamentarizam

U Jelisejskoj palati traže političku figuru za premijersku poziciju koja bi mogla da predstavlja ceo spektar tzv. republikanskog bloka. Makronov plan se zove "Ursula 2"

/ Christophe SIMON / AFP / Profimedia
avg 17 2024, 04:42

Podeli

Emanuel Makron ima jasan cilj i zamagljen put da do njega stigne. Francuski predsednik želi da u Narodnoj skupštini kreira većinu od istih političkih porodica koje su izabrale novu-staru predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i visoku predstavnicu za spoljnu i bezbednosnu politiku Kaju Kalas. Da bi to ostvario, mora da pridobije Socijalističku partiju i Ekološko-evropsko-zelenu partiju i posledično razbije Novi narodni front i izoluje radikalne levičare Žan-Lika Melanšona. Nova većina u francuskom parlamentu još uvek nije formirana, ali već ima svoje ime ako bude realizovana: Ursula 2.

Stanovnik Jelisejske palate iskoristio je uspešno održane Olimpijske igre u Parizu da podvuče činjenicu da su gradonačelnica Pariza An Idalgo, predsednica Pariskog regiona Valeri Pekres zajedno radile, rame uz rame, da Grad svetlosti i Francuska pokažu najlepše i najbolje lice. On liberal, An Idalgo socijalistkinja a Valeri Pekres republikanka, raspon u kojem Makron želi da smesti novu vladajuću većinu.

Takođe, Makronu ide u prilog što su se, eufemistički rečeno, pesimistička predviđanja Marin Le Pen i Žan-Lika Melanšona pokazala kao promašena i neosnovana, stavljajući u prvi plan njihovu tendencioznost: što gore po Francusku, to bolje za nas.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price