Veliki Challenge: Knjige, Filmovi, Muzika

Miljenko Jergović: Dela koja su me oblikovala

Šta mi je bilo važno 1983? Besnilo, Uvod u drugi život, Kiklop

Miljenko Jergović / Foto Igor Pavicevic/Nedeljnik
avg 01 2024, 05:00

Podeli

Miljenko Jergović, jedan od najvećih pisaca u regionu o delima koja su ga oblikovala.

***

Knjige

Čovjeka koji čita najbliže i najpotpunije odredi ona posljednja stvarno dobra knjiga koju je pročitao. Tako, valjda, i mene. Ali sad mi se baš i ne govori o onome što upravo čitam, nego da vidimo šta mi je bilo važno 1983, šta sam čitao kad mi je bilo sedamnaest:

Borislav Pekić: Besnilo. Te godine objavljena knjiga, strašna, preobražujuća. Mirko Kovač: Uvod u drugi život. Također knjiga iz te godine. Ona me se još više ticala. Ranko Marinković: Kiklop.

Prvi put sam Kiklopa čitao 1983, jer su tad emitirani film i serija Antuna Vrdoljaka, a knjigu smo te godine imali i u školskoj lektiri.

Atmosfera pred početak rata, atmosfera zagrebačkih kafana, reklamni natpisi na Jelačić placu, duh vremena iz kojeg ćemo biti stvoreni. Bio sam kao sedamnaestogodišnjak sasvim opčinjen Kiklopom.


 

Film

U to vrijeme Variola vera, Gorana Markovića. Kao i danas, uostalom. I Ko to tamo peva, Slobodana Šijana. I Sjećaš li se Dolly Bell, Emira Kusturice.

I filmovi, skoro svi redom, Branka Bauera. I Žika Pavlović, i Makavejev. I Babajina Breza. I trilogija Puriše Đorđevića. I Petrijin venac, Srđana Karanovića, koji sam gledao u sarajevskom kinu Romanija, u martu 1983.

I Rondo Zvonimira Berkovića. I cijela jedna čudesna netitlovana kinematografija, u kojoj je bila naša stvarna povijest, i svi naši životi.


 

Muzika

Te 1983. punk i novi val. U muzici ću se kasnije, zapravo, najviše promijeniti, jer će u budućnosti iz muzike nestati onog aktivizma i živototvornosti, kakvi su postojali u to vrijeme. S iščeznućem rock kulture, muzika je postala nešto sasvim drugo.

 

“Mi na početku nismo znali o čemu ta pjesma govori, a bilo je jasno da o nečemu govore”  – Miljenko Jergović o riječkoj grupi Paraf i njihovom trećem albumu “Zastave”, o životu pod opsadom u Sarajevu, o pesmi “Željko”…

***

Veliki letnji Challenge: Dela koja su me oblikovala, svaki dan na Velikim pričama pratite kako su na ovaj izazov – pronaći knjige, filmove, muziku koje su nas formirale kao osobe – odgovorile pozvane i probrane osobe iz javnog života.

Odgovore možete shvatiti kao preporuku ili kao dodatak biografiji ovih ličnosti, možda da bi ste ih bolje razumeli. Ali, na prvom mestu kao test i izazov koji možete postaviti pred sebe. Ko zna, možda vas odgovori do kojih dođete iznenade…

Sve izazove pratite na ovom linku.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price