Sport

Joškova teorema i fudbalski kolonijalizam

Trebaju li nam kolonije za bolji fudbal?

Fudbalski kolonijalizam (i rasizam) / Ilustracija Velike priče
jul 30 2024, 05:00

Podeli

Jedan od fundamentalnih problema današnjeg sveta je nerazumevanje. Ako se pre 3000 ili 300 godina različite civilizacije i kulture nisu razumele, to je bilo i logično, jer su se poznavale slabo ili nikako. U ovoj globalnoj eri, kada mnogi od nas imaju prijatelje na drugim kontinentima, kada se gotovo svi služimo engleskim i pratimo iste medije, kad je odmor pet ili 10 hiljada kilometara od kuće relativno dostupna stvar, bilo bi logično da se bolje razumemo.

U naše doba dolazi do čestog nerazumevanja i između ljudi koji su odrasli u istoj ulici, govore istim jezikom, školovali su se ili rade zajedno. Uzrok je po pravilu ideologija – unutar jednog društva leva i desna polovina (ne hvatajte se za bukvalno ovu poslednju sintagmu, “polovina” je figurativno, a o levom i desnom bismo mogli do sutra…) i ranije se nisu slagali oko mnogih stvari, istorija civilizacije je na tom konfliktu izgrađena, ali su obe strane uvek razumevale šta i zašto ona druga nešto misli.

Sada nije tako. Vidite to na svakom korakui kod naizgled banalnih stvari. Pre sedam leta, negde baš u ovo vreme, pored jednog bazena u Kaliforniji slikali su se zajedno Paul Pogba i Romelu Lukaku. Pogba se prethodnog leta vratio za velike pare iz Juventusa u Manchester United, a njegov očigledno blizak drugar (sigurno nisu slučajno naleteli jedan na drugog na drugom kraju sveta) upravo je tom slikom objavio damu se pridružuje na Old Traffordu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price