Raskid
Kako da izgradite dobar život Psihologija

“I posle šest meseci bude ti bolje…”: Kako najlakše podneti raskid

Da, postoje tehnike da se preživi i Glorija Gejnor peva "I Will Survive". I može, kažu, da se "pljuje" bivši partner (ali ima jedan uslov), okej je i da se komunicira sa bivšim ali ne da se "prati" preko društvenih mreža (bolje ga pozovi ako imaš potrebu)

Raskid “Dve tablete, jedan vinjak, dve tablete, jedan vinjak, na svakih šest sati”: Čuvena replika kako preboleti veliku ljubav koju izgovara Petar Božović u filmu “Čekaj me ja sigurno neću doći” / Foto Ilustracija Velike priče
mar 29 2023, 07:00

Podeli

Ona romantizuje čitav pojam raskida. Stvara se neka euforija. Ovako nekako: Izađem iz veze i sad neću da patim nego ću odmah da presečem i postanem nova ja. Ima raznih narativa kako žene raskidaju, koliko pate i kako navuku na sebe neki novi identitet, idu kroz život singl: mogu sebi sve da kupe (cveće, naravno), pomognu, organizuju, izađu same i plešu celu noć… Ta žena je Maji Sajrus (i još mnoge druge) i ona peva o tome u hitu “Flowers” koji očito gađa mnoge jer je raskid tema koja je svakog makar jednom zainteresovala i zabolela. Zašto nam raskidi i razvodi tako teško padaju i zašto slušamo Majli? Sasvim je okej i da se slušaju tužne pesme, kažu istraživanja. Može i Vitni Hjuston “I Will Always Love You”, iako je nekima baš paćenički (ali shvatićeš i ti kad raskineš). Međutim, pesme o raskidu stvarno pomažu da se osećate manje usamljeni u svojoj patnji i manje jedinstveno u svojoj nesreći.

Ako se pomirimo sa tim da mora da boli, ima još načina da pomognemo sebi, skratimo ili makar umanjimo tu patnju. To je i glavno pitanje specijalne epizode podkasta “Kako da izgradite dobar život” u kojoj su psihoterapeutkinje Mia Popić i Iva Branković pričale kako da se lakše podnese raskid ili razvod. Da, postoje tehnike da se preživi i Glorija Gejnor peva “I Will Survive”. I može, kažu, da se “pljuje” bivši partner (ali ima jedan uslov), okej je i da se komunicira sa bivšim ali ne da se “prati” preko društvenih mreža (bolje ga pozovi ako imaš potrebu). I mnogo toga su rekle njih dve o raskidu (poslušajte ceo podkast), evo i nekih najboljih saveta koji mogu da pomognu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price