Psihologija
Psihologija

Ključ za rešavanje (skoro) svih problema: Zagrli to dete u sebi

Veoma je važno sopstvenom unutrašnjem detetu senke pristupiti kao što bismo pristupili bilo kojem uplašenom ili stidljivom detetu, ili detetu koje ide kod stomatologa – nećete mu prepustiti "vođstvo" ili ga "kinjiti". Bitno je naučiti razumeti ga i razdvojiti od "odraslog ja", kaže Štefani Štal, autorka bestselera "Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj – Ključ za rešavanje (skoro) svih problema"

Psihologija U svima nama postoji dete, to smo već znali. Ali nekada je vrlo teško razumeti sopstvene osećaje, pa i tuđe postupke i osećanja, a problemi deluju zbrkano i teško rešivo / Foto Ilustracija Veike priče
mar 23 2023, 07:00

Podeli

Možda ste više puta pokušavali da se odreknete nekog poroka, makar on bio samo šećer, čak i pod pretnjom doktora, ali niste baš uspeli u tome. Moguće je da se i sami pitate šta nije u redu s vama. Možda vam se smučilo da stalno ulazite u neke neprikladne veze, ili se ponašate komplikovano, da je partneru teško da izdrži vezu s vama.

U profesionalnom smislu, možda stalno imate osećaj da ćete zakazati, ili odlažete važne zadatke. Ili zbog straha od neuspeha ostajete daleko ispod svojih stvarnih mogućnosti. Možda ste pak izuzetno samouvereni u nastupu, kojim sebi i drugima dočaravate da ste najveći. Poznajemo i one sa stalnom potrebom da imaju kontrolu i moć, to ume da ide dotle da se plaše vezivanja za druge (da se ne bi prepustili i izgubili kontrolu). Neko pak po svaku cenu ima potrebu da se prilagodi, povuče. Drugi stalno sebi govori da nije dovoljno dobar. Ostali beže u posao. Ili možda izbegavaju konflikte.

Odakle sva ta ponašanja?

Sve su to na neki način takozvane zaštitne strategije deteta u nama, ako pitate psihološkinju Štefani Štal, autorku bestselera “Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj – Ključ za rešavanje (skoro) svih problema” (Laguna, 2019).

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price