Darko Rajaković
Sport

Trener bez mrlje na putu

Rajaković je spreman za svaku opciju za koju se GM Raptorsa odluči – i da razvija mlade igrače i da se fajta za play-off

Darko Rajaković Darko Rajaković / Chris Young / PA Images / Profimedia
okt 28 2023, 05:00

Podeli

„Good luck with these guys.“

Ove riječi mogu se interpretirati na barem dva načina i nije u potpunosti jasno što je točno mislio Nick Nurse kada se na kraju prošle NBA sezone baš ovako oprostio od Toronto Raptorsa. Jesu li ovo tople i iskrene želje i pozdravi ili izraz zadovoljstva jer napušta brod koji tone? Nurse je imao motive i za jedno i za drugo. U franšizi je proveo 10 godina od čega pet kao glavni trener koji je u svojoj rookie sezoni 2019. Raptorsima donio prvu titulu u povijesti. Imaju Raptorsi pod Nurseom još i nastupe u drugoj (2020.) i prvoj (2022.) rundi play-offa, ali i dvije sezone u kojima su ostali izvan doigravanja. Iako se šampionska generacija brzo raspala, Nurse je predvodio ekipu u tranzicijskom razdoblju u kojem se sastavljala nova ekipa. Nakon što su u prošloj sezoni Raptorsi regularni dio završili s omjerom 41-41 i ispadanjem u eliminacijskoj play-in utakmici, u upravi su odlučili da ne žele dalje nastaviti s Nurseom.

Nekada treba znati prepoznati kada je kraj, a Raptorsi i Nurse ostali su u vezi možda godinu dana predugo. Nurse u zadnjoj sezoni nije napravio rezultatski iskorak kakav je glavni operativac franšize Masai Ujiri zamislio. Ujiri je jedan od onih GM-ova koji ne podnose ili ne vjeruju u beskrajne rebuildinge. On se kockao s dovođenjem Kawhija Leonarda u Kanadu i pogodio. Ujiri je ovog ljeta bio i u pregovorima s Portlandom oko Damiana Lillarda. Ujiri priznaje samo rezultat, propovijeda o nužnosti stvaranja pobjedničke kulture i svjestan je što igranje u play-offu znači tržištu poput Toronta.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price