Sport

Novi početak trinaestog praseta

Na spisku nema 18 dojučerašnjih reprezentativaca, kompletan tim sa rezervama, a među njima i ravno polovina srpske delegacije na tek završenom Euru

Dragan Stojković na konferenciji u Staroj Pazovi početkom septembra 2024. / Ilustracija VP / Dusan Milenkovic / ATA Images / Profimedia
sep 05 2024, 11:14

Podeli

Istorija reprezentativnog fudbala nije baš prepuna timova kakav je ovogodišnji evropski prvak. Zapravo, ekipa koje su istovremeno raspalile maštu globalnih ljubitelja fudbala i stigle do ultimativnog rezultata veoma je malo.

U godini kada je tiho, pretiho obeležen vek otkako je fudbal dostigao planetarne razmere (olimpijski turnir u Parizu 1924. prvi put je okupio predstavnike svih kontinenata osim Okeanije; u moru brljotina organizatora pariskih Igara ovu im, kao hroničar fudbalske istorije, najteže opraštam), prisećali smo se šampiona, ali i onih selekcija koje su osvajale srca šriom sveta, akone i trofeje.

Zaista, Austrija tridesetih, Mađarska pedesetih, Holandija sedamdesetih, Danci i Sovjeti osamdesetih, pa sve do Belgije iz 2018, svi timovi koji su igrali predivan fudbal naletali su na nekog pragmatičnog rivala i herojski ginuli. Mnogi u Brazilu, a i van njega, najlepšim timom u istoriji osvajača pente smatraju onaj iz 1982, koji nije stigao ni do polufinala.

Spisak onih koji su spojili lepo i korisno veoma je kratak. Brazil 1970, kao dugo defaultni odgovor na pitanje ko je najbolja selekcija svih vremena; Španija sa Eura 2008, pre nego što će zabrazditi u stil sa 80 posto poseda i jednim golom po utakmici. Ne znam da li bih nešto dodao.

Überfunkcionalni Nemci, odbranom opsednuti Italijani, Argentinci i Urugvajci sa nožem u zubima, Danci sa loptom u golmanovim rukama, Grci kao takvi. Tako izgledaju osvajači velikih pehara. Čak su i Brazil i Španija žrtvovali lepotu igre za osvajanje pehara 1994. i 2010.

Sad imamo i Španiju 2024, tim koji nije samo pobedio svakog na putu, a put im nimalo nije bio jednostavan (branilac pehara, treći na svetu, dva prethodna svetska prvaka s našeg kontinenta, i konačno u finalu viešampion kontinenta). Pet ekipa s kojima su igrali nastupalo je u velikim finalima EP i SP u prethodnoj deceniji. Sa takvim protivnicima Španci su uvek išli na gol više, i uvek gol više ostvarivali. Selektor De la Fuente napravio je jasan otklon od stila, koji je naciju posle tri vezana pehara koštao serije poraza od slabijih protivnika u ključnim mečevima.

I eto, ta veličanstvena ekipa predvođena uzbudljivim i mladim krilima stiže u četvrtak u Beograd. Tamo će je, rekao bih na osnovu iskustva, sačekati poluprazan stadion.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price