EURO2024 Sport

Nekima već curi vreme do 2026.

Podvlačimo poslednju crtu pod turnir i analiziramo gde se trenutno nalaze reprezentacije koje su igrale na Euru 2024 – i neke koje nisu videle Nemačku

/ Ilustracija VP / Profimedia
jul 22 2024, 06:12

Podeli

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj završeno je na sličan način kao i ono eksperimentalno tri godine ranije. U oba slučaja pobedu je odnela ekipa koja je najviše impresionirala na samom startu – Italijani su u junu 2021. pobedama nad Turskom i Švajcarskom pokazali da vrhunska forma koju su razvukli na prethodne dve godine može da izdrži test jačih rivala; Španci su ovog leta rutinski razbili trećeg na svetu i branioca evropske krune i odmah pokazali matricu, po kojoj će od četvrtfinala do kraja počistiti tri glavna rivala za pehar i zasluženo slaviti.

Reprezentativni fudbal na našem kontinentu je u prethodnih deset godina prošao kroz pravi haos. Za prvi deo postarala se u dva koraka UEFA. Najpre je proširen Euro sa idealnog formata od 16 timova na potpuno neadekvatni od 24, a zatim je pokrenuta Liga nacija, neuporedivo smislenije takmičenje od postojećih kvalifikacija, ali pušteno u promet dok je još debelo bilo u alfa fazi (setite se da se menjao format posle prve sezone).

Onda se u priču uključila pandemija, koja je napravila haos 2020. i pomerila Euro za godinu dana, pa se turnir igrao neparnog leta, kad mu vreme nije. Konačno, pojavio se i Gianni, koji je svojim katarskim drugarima ispunio želju i Mundijal 2022. pomerio van svih uobičajenih termina, pa su se već godinama takmičenja preplitala i nijedan trenutak nije delovao kao stvarni kraj jednog i početak sledećeg ciklusa.

Nijedan do ovoga sad, na završetku Eura, jer u ova 53 dana, od 14. jula do 5. septembra, nije u toku nijedno reprezentativno takmičenje u kojem učestvuju evropske ekipe. Poslednji put takav osećaj imali smo između Mundijala 2018. i septembarskog početka prve sezone Lige nacija.

Vanredni raspored uticao je na to da nacionalni fudbalski savezi pokažu neuporedivo više vere u stabilnost nego što je slučaj u klupskom fudbalu. Tako se desilo da dok Serie A u ovom trenutku ima samo četiri trenera, koja su na istoj funkciji bila druge nedelje januara ove godine (kada je petog jula Davide Nicola seo na klupu Cagliarija, Gian Piero Gasperini je imao za devet nedelja duži staž od ostalih 19 trenera zajedno), čitav niz reprezentacija u Nemačku dođe sa istim selektorom koji ih je vodio kad Pep još nije stigao u City, ili bar sa njegovim naslednikom.

Zato ćemo se u ovom tekstu kojim podvlačimo poslednju crtu pod turnir analizirati u kojoj tački razvojnog procesa se trenutno nalaze reprezentacije koje su igrale na Euru 2024 (a u adekvatne fioke smestićemo i neke koje nisu videle Nemačku), u nadi da nam to ukaže na ono što nas očekuje u naredne dve godine i posle toga.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price