Brazilac Ajrton Sena, legendarni vozač Formule 1
Sport

Danas bi Senna preživeo

Pogibija velikog Brazilca, na današnji dan pre 30 godina, spasla je mnoge živote: šokantni događaji u Imoli doveli su do dramatičnog povećanja bezbednosti u auto-moto sportu

Brazilac Ajrton Sena, legendarni vozač Formule 1 / Dominique FAGET / AFP / Profimedia
maj 01 2024, 05:00

Podeli

Milioni Ayrtonovih poklonika u Brazilu te proklete nedelje budilnike su podesili na zoru, kako bi uživo pratili prenos trke u dalekom San Marinu. Očekivala se pobeda, ali će navijači videti ono što nisu mogli da zamisle ni u najgorim košmarima, fatalnu nesreću svog heroja. Iako su bili u stanju šoka, zapamtiće živo istorijske reči koje je izgovorio glas Formule 1 u Brazilu, Galvão Bueno:

„Udar je bio jak. Senna pomera glavu, izgleda kao da je pri svesti ali niko mu ne dolazi u pomoć. Apsurdno je koliko to dugo traje…“ Premalo za nadu, potvrdiće se ubrzo…

Prvog maja 1994. godine, u 9 časova i 16 minuta po lokalnom vremenu, Brazil je izgubio najvećeg idola van zelenog, travnatog terena i jedinog sportistu kojeg je narod prihvatio i zavoleo kao da je fudbaler. Možda čak i više. U zemlji sambe i fudbala dovoljno za legendu koja traje i danas, ravno tri decenije nakon tragičnog udesa.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price