Sport

City se može neutralizirati, donekle zaustaviti…

... ne i pobijediti. Nekoliko velikih derbija obilježilo je vikend za nama. Najbučniji su odjeci na Ostrvu...

/ Conor Molloy / AFP / Profimedia
sep 23 2024, 10:00

Podeli

Sjevalo je i grmilo; bio je to agresivni, uzbudljivi, napeti, dramatični derbi, sve sa crvenim kartonima, sudijskim kontroverzama, grubim startovima i stalnim tenzijama, sa odlukom doslovno u posljednjoj sekundi.

Šta više poželjeti?

Jer očekivali smo tako nešto (i dobili) od Superclásica, nije bilo neočekivano (ni razočaravajuće) ni u Milanu, naravno u Istanbulu, na kraju krajeva, čak i u bečkom derbiju. Ali nakon onog antiklimaksa u aprilu, kada su City i Arsenal odigrali nulu svega, teško da smo se mogli nadati ovakvoj utakmici. Da se razumijemo, nije ona bila pretjerano kvalitetnija – opet je Arsenal kao i prije pola godine imao prije svega ideju frustrirati protivnika i opet je uspio – ali jeste bila zabavna i prilično divlja.

Počelo je onim sudarom, nasrtajem, natrčavajem – nazovite to kako hoćete – na Rodrija u drugoj sekundi. I dok možda i jeste slučajnost, ipak ćete dozvoliti da je teško povjerovati u nju. Između ostalog i zbog važnosti Rodrija za ovaj City. Djelovalo je kao poruka, kao putokaz gdje će ova utakmica da ide. Iako, činjenica je i to da se Arsenal ipak malo više otvorio nego lani; valjda je Artetin ego povrijedila poruka javnosti da će ipak nekada morati pokušati pobijediti City u gostima.

Taj izlazak korak ili dva naprijed sa zadnjom linijom imao je predvidljiv završetak, onaj sa Erlingom Haalandom koji trči za loptom u prostor i trese mrežu. Jubilarni stoti gol za Manchester City, dečko obećava. Nakon toga je Arsenal, Pep Guardiola je ostao bez Rodrija, koji je plačući izišao s terena. Spominju se i prednji križni, spominje se duga pauza, a to bi mogao biti ozbiljan udarac za City.

Guardiola je prije utakmice lamentovao o tome kako svi jedva čekaju da City klecne, nadajući se da će to biti na sudu ako već ne može na terenu, a onda je ispalo da je i Michael Oliver puhnuo vjetrove toj zavjeri. Jer, zlobnici bi rekli ali srećom mi ne spadamo u takve, sudija je otvorio lijevu stranu Arsenalu, a od tuda je došao prvi gol, ljepotan Calafiorija. Onda je još Arsenal iskoristio i svoje najbolje oružje i zabio prekid i činilo se da imaju City na koljenima

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price