Kajanje
Kako da izgradite dobar život Psihologija

Zašto je za dobar život važno zdravo se kajati?

Kad bismo imali još jedan pokušaj, svakako bismo mnoge stvari ispravili ili drugačije uradili. Ono što zaboravljamo, to je da bismo napravili gomilu drugih gluposti koje sada ne možemo ni da zamislimo.

Kajanje Koliko ćemo se kajati zapravo je uslovljeno time koliko izbora u životu imamo, odnosno koliko slobode imamo u donošenju odluka / Foto Freepik/Velike priče
jun 23 2023, 10:39

Podeli

Kajanje je prilično važna tema za sve nas, bilo da ga aktivno osećamo, bilo da se iz petnih žila trudimo da ga potisnemo. Mala kajanja (npr. jer nismo smršali, a počelo je leto), velika kajanja (izabrali smo pogrešnu karijeru ili partnera, povredili nekog ko nam je drag) čine životnu svakodnevicu, ali iako je to tako, postoji nepisano pravilo da je za dobar život potrebno ne kajati se. Na ovo nas posebno podstiče dominantna kultura koja promoviše princip ”No regrets” (iliti bez kajanja) kao jedan od ključnih postulata srećnog života. S druge strane, i psihologija kaže da je za dobro starenje potrebno stići do kraja života, kako to Erik Erikson kaže, ”prihvatajući svoj jedini jedinstveni životni put”. Ali da li to zaista znači bez kajanja? I ako je kajanje deo svakodnevnog života, kako je moguće do njegovog kraja stići bez njega?

Da bismo odgovorili na ova pitanja, moramo da krenemo od početka i vidimo šta uopšte podrazumevamo pod kajanjem, šta je razlika između kajanja i sličnih emocija, šta kajanje zapravo izaziva i kako da ga ”upotrebljavamo” tako da radi za umesto protiv nas.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price