Laž
Psihologija

Skoro sve što su nas učili o istini je laž

Nekad je bolje malo slagati a nijansiranja i filtriranje istine pomažu nam da se snađemo u često vrlo komplikovanom socijalnom svetu oko nas

Laž Već negde otprilike u pubertetu nam postane jasno da govoriti čistu, nefiltriranu istinu može da bude loše za nas / Ilustracija Freepik
jun 07 2024, 05:00

Podeli

Ovih dana, iz izvesnih mentalno-higijenskih razloga, ponovo gledam jednu od najlegendarnijih serija svih vremena – „Dekster”. Iako i vrapci znaju šta je osnovni plot, evo ukratko za one koji su ovu seriju svojevremeno prespavali: Dekster radi kao deo forenzičkog tima pri odeljenju za ubistva policije u Majamiju. On se bavi krvlju, to jest time šta sve krv na mestu zločina poručuje istražiteljima. Dekster ima sestru, a u polovini serije i ženu i dete. Ništa od toga ne bi bilo posebno interesantno da Dekster nije serijski ubica. Tačnije, Dekster je sociopata, mada deluje da je pomalo i na spektru autizma. No, nećemo se sad ovde baviti njegovom dijagnozom, već jednim pitanjem koje mi je ova serija otvorila kao pukotinu u asfaltu nakon zemljotresa, a to je – govorenje istine.

Dekster, razume se, živi dvostruki život: onaj svakodnevni, normalni, gde pokušava da bude dobar brat, muž, otac, kolega, i onaj drugi, tajni, u kom ubija ljude, komada ih i baca u okean. Simpatično, zar ne? Pa, zapravo je istovremeno i uznemirujuće i simpatično, jer Dekster ima svoj „kod”, odnosno set pravila po kojima se ponaša. Recimo, nikad ne ubija nevine ljude, već samo one koji su počinili neke jezive zločine, a nekako su uspeli da se izmigolje pravnom sistemu i sad šetaju slobodni. Tu nastupa naš Deks, pravednik, koji je našao kakvo-takvo opravdanje za ono što radi, a to je – ubija ljude, redovno, rado i revnosno.

Ta spoznaja, da je Dekster malo čudan i da često deluje kao da nešto skriva, nije zaobišla skoro nijednog od likova u seriji. Njegova sestra Debra se, recimo, mnogo puta suočila sa brojnim pitanjima u vezi s tim gde je on bio i šta je radio, a kad bi joj on dao neki poluuverljiv odgovor, samo bi ga prihvatila i nastavila dalje. Ona je tipičan primer osobe koja kao da bira da nešto ne vidi, čak i kad je prilično očigledno. Pošto je Debra prilično inteligentna i dobra u svom policijskom poslu, ovde se vidi dobar kontrast između „imam strašan talenat da vidim kad su drugi u pitanju” i „imam slepu mrlju veličine okeana kada je nešto meni važno u pitanju”. Postoje i likovi koji su uspeli, tokom svih tih osam sezona da, manje ili više, provale Dekstera. Ono što je za većinu njih zajedničko jeste to da su u nekom trenutku od njega tražili da im – kaže istinu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price