Dilema
Kako da izgradite dobar život Psihologija

Da li da idem ili da ostanem?

Sa "should I stay or should I go" dilemom se svi u nekom trenutku u životu sretnemo i najviše bismo voleli da postoji jednostavan odgovor, ali njega najčešće isto tako jednostavno – nema

Dilema Donošenje odluka, dakle, ne mora da bude i često nije radikalan čin koji donosi toliko željenu promenu i olakšanje, to je proces koji traje / Ilustracija Freepik
apr 25 2024, 05:00

Podeli

Srpska opozicija se ovih dana našla u situaciji u kojoj se nalaze mnogi moji klijenti kada se pitaju o svom privatnom životu. Da li da ostanu u partnerskom odnosu ili da iz njega izađu, da li da daju otkaz ili sačekaju još malo u nestimulativnom radnom okruženju? Sa “should I stay or should I go” dilemom se svi u nekom trenutku u životu sretnemo i najviše bismo voleli da postoji jednostavan odgovor, ali njega najčešće isto tako jednostavno – nema.

Kompleksni problemi ne mogu se rešavati jednostavnim rešenjima, rekao mi je profesor Filozofskog fakulteta Aleksandar Baucal kad sam ga na snimanju Sinergijinih “Otvorenih razgovora” propitivala o nesrećnim političkim promenama u Srbiji. Oduševljeno sam klimala glavom, jer tu rečenicu i sama često izgovaram, uklapa se u moje sistemsko mišljenje i potpuno je jasna i logična. Ali kako tu misao uklopiti u situaciju kada odluka ipak mora da se donese, jedan izbor po prirodi stvari isključuje sve ostale, a svaki izvesno nosi nepoželjne posledice?

Teško, ali nije nemoguće.

Važno je razumeti širu sliku i imati poverenje u proces.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price