Pronađeno u prevodu

Rakunoliki pas je sladak i čupav… i možda je pokrenuo pandemiju

Stručnjaci kažu da je ovo dosada najčvršća teorija – da je virus dospeo do čoveka od životinja, a ne tokom naučnih eksperimenata u laboratorijama

/ David & Micha Sheldon / imageBROKER / Profimedia
mar 19 2023, 08:00

Podeli

Poslednja analiza genetskih uzoraka iz Kine povezuje poreklo pandemije koronavirusa sa rakunolikin psima. Novi ugao priče o poreklu pandemije osvetljava tekst “Atlantika” koji su za Velike priče priredile Jelena Luković i Marina Zdravković.

Već tri godine vodi se debata o poreklu koronavirusa. Dve su velike ideje – jedna kaže da se SARS-CoV-2 prelio u ljudsku populaciju direktno od divljih životinja i da je patogen procurio iz laboratorije. Kroz vrtlog zamagljivanja podataka od strane kineskih vlasti i politizacije u Sjedinjenim Državama, kao i bujne spekulacije iz svih krajeva sveta, mnogi naučnici su ostali pri tvrdnji da ova epidemija (kao i većina drugih) ima čisto prirodne korene.

Međutim, toj hipotezi nedostaje ključni dokaz: genetski dokazi sa pijace morskih plodova Huanan u Vuhanu, koji pokazuju da je virus zarazio prodavce tamo.

Sada je međunarodni tim virusologa, genomičara i evolucionih biologa možda konačno pronašao ključne podatke koji će pomoći da se popuni taj jaz u znanju.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price