Politika

Od šefa CIA do Makrona (preko Severine)

Vučić spektakularizacijom spoljne politike kompenzuje deficite i promašaje u unutrašnjoj. Treba mu medijska pompa

/ Ilustracija VP / Profimedia
avg 30 2024, 05:13

Podeli

Iz logične novinarske znatiželje pitao sam jednog upućenog čoveka bliskog vlastima, što je stvarno dolazio direktor CIA Vilijam Berns u Beograd, a ovaj mi je cinično odgovorio – Da spreči Majdan u Beogradu! Da sam ga koji dan kasnije pitao isto, možda bi dodao i da je Berns dolazio da nam pride donese ključna operativna saznanja o uhapšenom hrvatskom špijunu.

Kod Tita je bilo razvijeno spoljnopolitičko novinarstvo, i zbog spoljne politike koju je Tito pasionirano vodio i gradio ugled svetskog državnika, ali i po samoj inerciji profesije, jer se o svetskim temama moglo mnogo slobodnije pisati nego o unutrašnjim. I sada ćete naći u onim ozbiljnijim prorežimskim medijima u Srbiji da se mnoge teme iz sveta do detalja analiziraju, za razliku od unutrašnjih gde postoje ozbiljni limiti. Nekada se te teme ukrste i pokažu raskorak.

Vučić spektakularizacijom spoljne politike kompenzuje deficite i promašaje u unutrašnjoj. Treba mu medijska pompa, što je i logično kad su tu brat Si, Šolc, Makron…, ali nekad treba i da se spoljnopolitičke teme minimiziraju ili prećute.

Na primer, u februaru 2021. vodeći provučićevski mediji objavili su naslov (ili njegovu varijaciju) “Šta direktor CIA radi u Moskvi?”. Tada je direktor CIA Vilijam Berns otputovao u Moskvu kako bi raspravljao o rusko-američkim odnosima. Isti onaj Vilijam Berns koji je između Sarajeva i Prištine bio i u Beogradu, samo što sad isti provučićevski mediji nisu imali sličan naslov onom iz februara 2021 – “Šta direktor CIA radi u Beogradu?”.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price