Pantelićev Georeport Podcast

Poljska je ili velika ili je nema

Pantelićev Georeport – Epizoda XX: Strahovi, mitovi i borba Poljaka

/ SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
avg 22 2023, 05:00

Podeli

Gledajte i slušajte podcast “Pantelićev georeport” na YouTube, Spotify i svim striming platformama

Dvadeseti Georeport na portalu Velike priče posvećen je Poljskoj. U dobroj meri zbog njene uloge u ratu koji bukti već godinu i po dana, ali i zbog ambicija da postane lider istočnog evropskog bloka i namere da se afirmiše kao najveća vojna sila u EU. Dobar motiv su i parlamentarni izbori 15. oktobra, sve veći jaz između klero-konzervativne i laičko-liberalne Poljske i divovska borba Poljakinja za pravo na abortus i da raspolažu sa svojim telom kako one misle da je najbolje.

Nema priče o Poljskoj bez Nemačke (Prusije) i Rusije. Prusi i Rusi su delili Poljsku više puta u poslednja dva i po veka: od carice Katarine Velike i Fridriha Velikog, preko Taurogenske konvencije, do sporazuma Ribentrop–Molotov, a neki bi dodali, kao završnicu, izgradnju Severnog toka I i II.

Ključni strah Poljske je da posle 20. veka, koji je protekao u pronalaženju mesta pod nebom za Nemce i Nemačku, u dobroj meri i preko njihovih leđa, ne provedu 21. vek u traženju rešenja za Ruse i Rusiju ponovo plaćajući ceh.

Otac nacije general Pilsudski kreator je rečenice “Poljska ili je velika, ili je nema”, više-manje istu rečenicu izgovaraju i ruski nacionalisti samo što umesto Poljske stavljaju Rusiju na početak rečenice.

Poljski lideri i diplomate već mesecima pokušavaju da uvere partnere da sve osim teškog poraza Rusije vodi samo u odlaganje novog, neizbežnog, rata. Politika vladajuće partije Pravo i pravda od njenog osnivanja se zasnivala na politici direktne i odlučne konfrontacije sa Rusijom. Invazija na Ukrajinu je opravdala u dobroj meri tu politiku zvanične Varšave. Na nedavnom skupu poljskih ambasadora u organizaciji predsednika Dude, šef države je rekao diplomatskim predstavnicima, bez mnogo okolišanja, da je cilj Poljske da Rusija doživi težak strateški poraz, to jest da Ukrajina izađe kao pobednik jer je to jedini način da se rat na duže vreme udalji od granica Poljske.

Kačinjski (defakto lider Poljske) i njegovi najbliži saradnici, predsednik Duda i premijer Moravjecki, smatraju da se Varšava nalazi u veoma povoljnoj poziciji da reši nekoliko ključnih pitanja za budućnost zemlje. Prvo je definitivno pomeranje težišta NATO-a u Evropi na Baltik, drugo je preuzimanje liderske pozicije u istočnoj Evropi i uloga evropskog žandara, a treće je blokiranje bilo kakve inicijative koja bi EU vodila ka federalizaciji. Njima treba dodati i četvrti, unutrašnji cilj, a to je pretvaranje Poljske u klerikalnu “neliberalnu” demokratiju, više-manje, po uzoru na Mađarsku.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price