PAQITOV PUT Podcast

Paqitov put do “Male Zvezdare”: “To je ono što nama pripada”

Četvrta epizoda gastro serijala “Paqitov put” snimljena je nadomak Cvetkove pijace, u kafani “Mala Zvezdara”...

/ Screenshot VP / Nebojša Babić
okt 19 2023, 05:00

Podeli

Ljudi, kada u izlogu nekog restorana naiđete na ovaj prizor to je provereno dobra stvar.

Znate li ko je izgovorio ovu rečenicu?

Polako, nema potrebe da ustajete do police u potrazi za monografijama čuvenih citata ili kulinarskim enciklopedijama – okej, znamo da to niko nije učinio, eventualno je neko podigao Google da proveri ko se krije iza ove rečenice – nema potrebe jer ovo jeste rečenica koja će vam otvoriti jedan novi unutrašnji horizont i to baš na ovom mestu.

A ovo mesto je “Mala Zvezdara”, beogradska kafana ili restoran domaće kuhinje, kako je vašim ušima i stomacima milije, a rečenicu s početka ovog malo opširnijeg uvoda (da ne kažemo predjela, hehe) izgovorio je naš Paqito objašnjavajući zašto je ovo mesto jedna od prvih stanica u njegovom Putu koji ekskluzivno možete da pratite na kanalima Velikih priča.

“Mala Zvezdara” je, kaže Paqito, mesto tradicionalne srpske kuhinje, gde se domaća jela spremaju i pripremaju na “pravi način”.

U odjeku ove epizode je i strah – koji provejava i kroz ovu epizodu – da tradicionalna domaća kuhinja u gastronomskoj ponudi Beograda polako izumire.

A šta je to srpska kuhinja, Paqito je razložio u razgovoru sa legendarnim Marjanom iz “Male Zvezdare”, koji 40 godina ugostiteljskog iskustva sažima u jelima koja se mogu jesti u njegovom

“Posle 40 godina iskustva, na kraju sam došao do toga da sam hteo da napravim lokal u kom ćemo mi spontano da radimo ono što su nam porodično spremale majke i babe, ono što pripada nama kao narodu. To je ono što smo spremali na ognjištima, na selu, na slavama i proslavama…”

Priča ih je vodila sa jednog jela na drugo, i u teoriji i u prkasi, sa jednog načina pripreme na drugo, sa sačeva na furune (hej, jeste li znali da žene više vole praseće pečenje od muškaraca, ako niste u ovoj epizodi žete saznati zašto!?) i tako ukrug.

Uz jedno nezgodno pitanje sa kojim je naš Paqito ovog puta morao da se suoči: “A kako će kamera to da okusi…”

Čitajte Velike priče i pogledajte sve naše podcaste.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price