Duljaj, Peljto, Bruno
Najopasniji rezultat Podcast Sport

Pa dobro, jesmo vam rekli epizoda

Priča o domaćem fudbalu u kom je sve po starom - titule osvajaju najmoćniji, od Zagreba do Beograda, preko Banjaluke

Duljaj, Peljto, Bruno Duljaj, Peljto, Bruno / Ilustracija Velike priče
maj 07 2024, 12:32

Podeli

Pred vama je 46. epizoda podkasta Najopasniji rezultat u produkciji Velikih priča. Epizoda u kojoj se sastala ekipa “po ključu” da raspreda o domaćem fudbalu i da konačno, posle mnogo meseci čekanja, kaže svima – pa dobro, jesmo li vam rekli?

“Jesmo li vam rekli”, ne zbog toga što smo otkrili rupu na saksiji još kada smo najavljivali domaće fudbalske šampionate, ili zbog toga što oni koji slušaju Najopasniji rezultat i čitaju Velike priče, to ne znaju i sami. Nego zbog toga što je ova sezona bila luđa od uobičajenih i što je učinila da se mnogi nadaju i veruju u čuda. Čuda se u fudbalu retko događaju i tamo gde ih kontekst čini mogućim. A kamoli na prostoru bivše Jugoslavije.

“Jesmo li vam rekli”, ne zbog toga što smo pametni, nego zbog toga što imamo već dovoljno iskustva.

A to iskustvo kaže da titule osvajaju najmoćniji, od Zagreba do Beograda, preko Banjaluke.

Jeste Hajduk bio jesenju prvak Hrvatske, ali bilo jasno da nema ni dubinu, ni mentalnu snagu navijačkog puka, ni dovoljno dobrih odluka u zalihama, da bi mogao da izdrži trku sa ekipama koje imaju bolje i zdravije rostere i duže i jače poluge moći. Na kraju je sezonu prelomila poluga Brune Petkovića. Moždana, pre svih. Bruno je protiv Rijeke, na gostovanju, pogodio slobodan udarac i njime udario “poslednji čavao” u nade onih koji su verovali da će Dinamo ostati bez trofeja.

Jeste Zrinjski već nekoliko sezona bio dominantna sila u bosanskohercegovačkom fudbalu, jeste igrao Evropu i zaradio novac, ali ga je sve to koštalo – na hibridnim terenima širom BiH čekale su ih odmorne noge, kada god bi se vratili sa dalekog gostovanja i to se odrazilo na rezultat. A ko će to naplatiti nego tim koji ima najduže i najsnažnije poluge moći? Iako bi bilo licemerno reći da je Borac jedini koji uživa “blagu” protekciju i još licemernije ne priznati da su ove sezone igrali najbolji fudbal. Uprkos (i zahvaljujući) svemu.

Jeste Partizan bio jesenju prvak Srbije, ali samo slep nije video da se samo čeka trenutak kada će Duljajev tim popustiti pod pritiskom. Znalo se da će sve da se raspadne kada se to dogodi jer je Partizan igrački oslabljen, strukturno devastiran i ima užasna personalna rešenja. Zvezda je u dva ligaška derbija šutnula 56 puta na gol crno-belih, naspram desetak udaraca na gol Partizana i ta dominacija crveno-belih bila je taster: Partizan je vezao pet poraza, a na tom talasu “stradao” je i Duljaj. Samo jedan klub je mogao da iskoristi to posrtanje.

Ovo je epizoda o svemu tome i još mnogo čemu.

Pa dobro, jesmo vam rekli?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price