Ljubav
Psihologija

Da li možemo biti zavisni od ljubavi?

Ovakvi odnosi prepuni su žudnje, straha, posesivnosti i ljubomore. A od stručnjaka ćete dobiti i razbuđujuću izjavu da zavisnost od ljubavi može da bude smrtonosna kao i bilo koji drugi oblik zavisnosti

Ljubav Zavisnici ne shvataju mnoge stvari koje su sasvim jasne ljudima koji nisu zavisni od ljubavi / Ilustracija VP
feb 27 2024, 05:00

Podeli

Ljubav je verovatno jedno od najprijatnijih osećanja koja možemo doživeti kada se radi o uzajamnom ljubavnom odnosu sa osobom koju dobro poznajemo uključujući sve njene dobre i loše osobine. Kada poznajemo njenu prošlost, kako funkcioniše u sadašnjosti zaista, a ne samo koji su njeni potencijali, kakve su joj navike i sve to zajedno nam je ne samo prihvatljivo već i doprinosi da se u tom odnosu osećamo sigurno vezano i da možemo da se oslonimo jedno na drugo, „i u dobru i u zlu”. Da oboje možemo jedno bez drugoga, ali da nam je lepše zajedno.

Zdrav odnos podrazumeva ljubav, poverenje, brigu za drugoga i uzajamno poštovanje. Ovako stvari izgledaju kada je sve u redu.

Nažalost, može i drugačije; mnogo drugačije i mnogo lošije.

Da li postoji zavisnost od ljubavi i dijagnoza zavisnosti od ljubavi?

Zavisi koga pitate.

Zvanični klasifikacioni sistemi koji su trenutno u upotrebi – Međunarodna klasifikacija bolesti i poremećaja (ICD/MKB), deseta revizija, pa ni novija jedanaesta koja još nije ušla u širu upotrebu, kao ni Dijagnostički i statistički priručnik mentalnih poremećaja (DSM), peta revizija, ne prepoznaju ovakav oblik zavisnosti. Zasada ove klasifikacije prepoznaju od procesnih zavisnosti na primer zavisnost od interneta i video-igrica, dok kockanje smeštaju u poremećaj impulsa. Postoje poremećaji tipa „hiperseksualnost”, ali ne i zavisnost od ljubavi, odnosa ili seksa. A ono što nije u klasifikaciji, zvanično – ne postoji.

Međutim ako pitate stručnjake koji se bave zavisnošću od seksa, odnosa, interneta, kocke i drugim vrstama procesnih zavisnosti (zavisnosti od neke radnje ili procesa), dobićete odgovor da u praksi, i te kako – postoje.

Reći će vam i da zavisnost od ljubavi može da se dalje podeli na:

• Zavisnost od odnosa (veza), poznatija i kao kozavisnost. Koncept kozavisnosti su osmislili tokom osamdesetih godina prošlog veka stručnjaci koji su se bavili bolestima zavisnosti i shvatili da se ne samo zavisnici već i članovi njihovih porodica, prvenstveno partneri, ponašaju prema karakterističnom obrascu koji podrazumevaju pokušaje kontrole zavisnika (da mu se skloni piće, ne da novac za drogu i slično), pokušaji spasavanja („vađenje” iz kockarskih dugova, bezuspešni pokušaji upotrebe „snage ljubavi/seksa” radi lečenja zavisnika); zatim proganjanja zavisnika aktivno ili ukidanjem bliskosti, pasivnom agresijom i slično, postepeno socijalno i zdravstveno propadanje do potpune iscrpljenosti u ulozi žrtve…

• Zavisnost od zaljubljivanja – osoba se povremeno ili serijski zaljubljuje i često u nedostupne partnere – koji su u braku, već su u vezi, žive daleko ili na drugi način nedostupne, što je praćeno euforijom.

• Zavisnost od seksa – osoba ima doživljaj da joj preživljavanje zavisi od specifične seksualne aktivnosti (masturbiranje, internet pornografija, mnoštvo seksualnih odnosa i partnera, nekada i tokom istog dana…)

A verovatno ćete dobiti i razbuđujuću izjavu poput: „Zavisnost od ljubavi može da bude smrtonosna kao i bilo koji drugi oblik zavisnosti.”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price