Kultura

Uvek na trećoj stepenici

Ko nije voleo primitivno divljaštvo grupe The Who, taj nije bio roker

Rodžer Daltri, The Who na čuvenom festivalu na ostrvu Wight, 29. avgusta 1970. godine / Philippe Gras / Zuma Press / Profimedia
feb 27 2024, 05:00

Podeli

Negde sam pročitao da je Mikelanđelo Antonioni, pripremajući se za snimanje filma Blow Up analizovao kontrakulturnu euforiju koja je te 1966. godine bila u zamahu. Ljubitelji roka dobro pamte scenu u kojoj Džef Bek u nastupu besa razbija svoju gitaru o pojačalo i pod i baca je u publiku.

Režiseru je kao ideja za to, navodno, poslužio nastup frontmena grupe Hu (The Who) Pita Taunsenda, koji je ko zna koliko svojih gitara polomio na javnim nastupima. Jardbrdsi (The Yardbirds) svoju su ulogu dobro „odglumili“, ali mi nije jasno zašto umesto njih nisu nastupili Hu. Pošto je slavni Mikelanđelo (režiser, ne renesansni vajar) bio inspirisan rokenrol ludacima čudnog imena „Ko“, mogao je da angažuje njih jer oni ne bi morali da glume.

Lomljava instrumenata na sceni je Huovcima bila deo autentičnog folklora.

Krajem 1964. u Londonu osnovana je rok grupa pod imenom The High Numbers. Očigledno je da njenim članovima nisu odgovarale „visoke brojke“ čim su postavili filozofsko pitanje: Ko smo zapravo mi? I već početkom sledeće godine su se prekrstili u The Who. To ime za ljubitelje roka danas ima sasvim jasno i prepoznatljivo značenje.

Posle angažmana u poznatom londonskom Marquee Clubu (u kome su Rolingstounsi 1962. imali prvi „živi“ nastup) usledilo je gostovanje na televiziji, u emisiji Ready Steady Go!, koja je bila odskočna daska za sve poznate britanske rok grupe. Hu su sa prvim hitom „I Can’t Explain“ postali poznati širom sveta tako što su publici objasnili „ono što ne mogu da objasne“ samima sebi, da bi ubrzo zatim usledila kompozicija „Anyway, Anyhow, Anywhere“. Pošto su dokazali da svojim muziciranjem „bilo na koji način, bilo kako i bilo gde“ mogu da osvoje rok publiku, oni nastavljaju sa pravljenjem hitova, poput čuvenog „Substitute“. Ta pesma je tematski ljubavna jer se glavni lik nameće kao „zamena“ za onog koga devojka ne želi, ali metaforički se ona može protumačiti i šire – da živimo u civilizaciji supstituta svega, pa eto i inteligencije. Svaki proizvod ima neku svoju jeftiniju alternativu, to jest zamenu. Aktuelno, zar ne?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price