Kultura

Prvi (stvarno) zabranjeni film u SFRJ

Kome je i zašto smetao "Grad": Veliki dosije o jugoslovenskom "crnom talasu"

/ Ilustracija VP / Screenshot
avg 30 2024, 08:08

Podeli

Fenomen crnog talasa u jugoslovenskom (srpskom) filmu odavno je poznat čak i onima koji nisu strastveni filmofili, ali u vezi nekih filmova postoje još uvek izvesne nejasnoće. Svoju verziju, bolje reći nedoumicu oko stavljanja na „crnu“ listu jednog filma (Grad) izneću u ovoj priči, mada situacija nije jasna ni kada su u pitanju svi ostali filmovi – zašto su oni bili zabranjeni za prikazivanje u bioskopima SFR Jugoslavije?

Interesantno je da je filmovima sa žigom crnog talasa uskraćena bioskopska distribucija, mada sam ja na Filmskim susretima u Nišu premijerno i legalno odgledao skoro svaki od njih! Verujem da je tako bilo i na festivalu u Puli.

Apropo niških Susreta: dobro se sećam da je publika većinu scena i replika iz tih filmova doživljavala kao istinsku svakodnevicu, maltene srpski neorealizam. Mračne filmske storije nije pratila sa osudom i gnušanjem, već je na njih reagovala pretežno smehom i zafrkancijom. Za publiku su filmovi ovog estetskog profila bili pre svega zabavni i prepoznatljivi u svakodnevlju (ulične makljaže, prevare, ucene, nameštaljke, podvođenje, seksualno zlostavljanje i slično).

Nasilje sa ekrana smatrano je skoro pa normalnom pojavom, a scene seksa i lascivni prizori uglavnom su bili propraćeni glasnim komičnim komentarima i šmekerskim dobacivanjem. Malo je takvih koji su ove filmove doživljavali kao osudu i kritiku društva.

Gledano iz sociološkog ugla, filmska publika jeste neformalna, astrukturalna i heterogena društvena grupa, ali kad se tako raznorodan skup pojedinaca nađe zajedno u mraku pred velikim ekranom, postoji nešto što ih zbližava i povezuje.

Jedno je sigurno: sintagma „crni talas“ smišljena je iz čisto političkih razloga i imala je pežorativno značenje, ali se ona danas shvata prevashodno kao estetska, odnosno stilska odrednica jedne grupe filmova. Zbog toga je red da, pre nego što pređem na priču o konkretnom filmu, načinim kratak osvrt i podsećanje na crnotalasnu groznicu u kulturi zemlje koja se zvala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price