Bluberi
Kultura

Poručnik Bluberi voli da popije

Sedamdeset godina pravog antiheroja sa Divljeg zapada

Bluberi Bluberi / Ilustracija Velike priče
nov 07 2023, 09:42

Podeli

Nekada davno, postojali su strip-časopisi.

Postoje i danas, ali njihovo zlatno doba je odavno prošlo, sada su to uglavnom malotiražna izdanja namenjena autorima, kolekcionarima i posvećenicima.

Ko je imao prilike da odrasta u blaženopočivšoj SFRJ sigurno je imao prilike da čita neki od strip-časopisa koji su izlazili u to vreme, a izvesno je da je svoj prvi susret sa devetom umetnošću imao baš na stranama upravo tih specijalizovanih izdanja.

Za početak – tu je “Politikin zabavnik”, koji je od samog početka objavljivao stripove a za zaštitni znak imao Diznijevog junaka Paju Patka. Međutim, “Zabavnik” je glasilo kolažnog tipa i strip je tu jedan segment, doduše, veoma važan, u konceptu koji je podrazumevao i tekstualne priloge koji često sa stripom nemaju veze. 

Kada je strip-periodika u ex-Yu u pitanju, prvo što na pamet pada je legendarna “Stripoteka”. Ali tu su bili i ostali časopisi, poput EKS-a i “Strip zabavnika”, neki sa manje, neki sa više stripa.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price