Bluberi
Kultura

Poručnik Bluberi voli da popije

Sedamdeset godina pravog antiheroja sa Divljeg zapada

Bluberi Bluberi / Ilustracija Velike priče
nov 07 2023, 09:42

Podeli

Nekada davno, postojali su strip-časopisi.

Postoje i danas, ali njihovo zlatno doba je odavno prošlo, sada su to uglavnom malotiražna izdanja namenjena autorima, kolekcionarima i posvećenicima.

Ko je imao prilike da odrasta u blaženopočivšoj SFRJ sigurno je imao prilike da čita neki od strip-časopisa koji su izlazili u to vreme, a izvesno je da je svoj prvi susret sa devetom umetnošću imao baš na stranama upravo tih specijalizovanih izdanja.

Za početak – tu je “Politikin zabavnik”, koji je od samog početka objavljivao stripove a za zaštitni znak imao Diznijevog junaka Paju Patka. Međutim, “Zabavnik” je glasilo kolažnog tipa i strip je tu jedan segment, doduše, veoma važan, u konceptu koji je podrazumevao i tekstualne priloge koji često sa stripom nemaju veze. 

Kada je strip-periodika u ex-Yu u pitanju, prvo što na pamet pada je legendarna “Stripoteka”. Ali tu su bili i ostali časopisi, poput EKS-a i “Strip zabavnika”, neki sa manje, neki sa više stripa.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Tagovi:

Velike price