FURIOSA: A MAD MAX SAGA, film
Kultura

Ni Fast ni Furious

"Furiosa: A Mad Max Saga" peti je film iz serijala "Mad Max", i verovatno najslabiji

FURIOSA: A MAD MAX SAGA, film FURIOSA: A MAD MAX SAGA / / ipa-agency.net / IPA / Profimedia
jun 04 2024, 05:00

Podeli

Možda je i kod vas ista situacija. Različiti ljudi, različitih filmskih ukusa i različitih dinamika gledanja i bavljenja filmom slažu se oko jedne stvari – “Mad Max: Fury Road” je fenomenalan film. Kako je to moguće? Kako je moguće da film smešten u najneželjeniju od svih budućnosti koju možemo da zamislimo (onu u kojoj smo preživeli najgore), naseljen najodurnijim ljudskim stvorenjima i praktično sastavljen iz samo dve gorostasne sekvence (i to napada na kamion-cisternu!) može da stvori tako snažan i jedinstven utisak?!

A da ne pominjem da se radi o hiperraskalašnom ultimativnom muškom filmu u kome su scene akcije i divljanja “četvorotočkašima” (broj točkova uzeti uslovno) nadmašene jedino raspoloženošću svih aktera za nasilje i mizoginiju. Međutim, “Fury Road” je podjednako osvojio i žene i muškarce.

Kako je (tek) to moguće? I to 2015. godine kada “civilizovan” svet već dobrano gazi #MeToo stazama svoje egzistencije i “Fury Road” svakako nije poželjna obrada materijala koju traži, pardon, zahteva novi, vrli woke svet. Da, glavni junak “Fury Road” jeste žena, film jeste o bukvalnom oslobađanju žena i demonstracija najskuplje plaćenog feminizma u datim okolnostima, ali sumnjam da bi ga iko (čak i umerenijih woke shvatanja) naveo kao primer “progresivnog i feminističkog filma koji afirmiše poziciju žena i oštro osuđuje represiju nad njima i maltretman od strane mačoističkog ekosistema”.

U kontekstu svega rečenog, uspeh “Fury Road” treba da prihvatimo kao nezgodan dokaz naše (ljudske) suštinske iracionalnosti, iracionalnosti kao neodstranjivog dela našeg pojedinačnog, ali i sveukupnog bića. “Fury Road” tokom svojih dva sata kreira urnebesni, neočekivani cirkus, demonstraciju vrhunske (ne)ljudskosti i njene hiperarlekinovske proslave. “Fury Road” je zaigravanje svega onoga od čega strepimo, što (valjda?) ne želimo jedni drugima, roj naših najgorih noćnih mora, organizovano u jednu orgazmičku procesiju koja svako malo ejakulira velelepnim nasiljem i grozomornim stradanjem fizičkog tela. U isto vreme on je i parodija svega toga.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price