Kultura

“Manifest”, najviše rep odlikovanje

Frenkie, najbolji reper na Balkanu, izbacio je novi album. Još nije vreme za zlatni sat i ispraćaj u penziju. Daleko od toga

Frenkie / Privatna arhiva: Adnan Hamidović
maj 18 2024, 09:31

Podeli

Posleratna godina u gradu soli. Jedna u nizu devastiranih kuća poprima novi oblik, dok gomila ljudi na gradilištu pokušava da joj udahne život. Vratili su se, kažu u komšiluku, iz Nemačke u Bosnu. Nisu pre živeli u Tuzli, nego u Bijeljini, ali tamo im više nema života. Klinac u širokoj trenerci zamišljeno gleda po kući. Radi se pod, brodski. Ali on je negde drugo, uz ritam Ol’ Dirty Bastard.

Negde tamo iza reda dženerika na mezarju u blizni stana u Bijeljini, u socrealističkoj građevini u kojoj im je Železara poklonila mesto za život. Pre rata. Negde tamo iza drvoreda u ulici Bergstrasse 18 u blizini Nirnberga, gde je bila jedna od početnih stanica njihovog života u tuđini. Kada je rat već goreo. Negde u gradu, na Jali, gde se okupljaju klinci njegovih godina, voze skejt, crtaju, slušaju muziku, gledaju cice. Sada kada je ostao samo pepeo.

Prene ga iz razmišljanja tek kad otac podvikne. Francuz je bio omiljen pre rata u čaršiji, ali je držao do reda kao i svi nastavnici fizičkog. Zamišljeni klinja fokusira pažnju na pod i posle nekog vremena već razvija automatizme. Pre nego što se vrati u svoje razmišljanje, prene ga dedin glas.

Stariji čovek, stoji sa strane sa cigarom u usnama i sa rukama na dupetu, mora da je tako bilo – tako u Bosni stariji nadgledaju radove – i hvali njegovu motoriku. „Samo pravi majstori uvijek znaju slijedeći korak“, kaže mu deda tog letnjeg dana u Tuzli. Ne znajući da je tom rečenicom opisao njegovu karijeru i životni put.

Dečak u širokoj trenerci zvao se Adnan Hamidović, a upravo u Tuzli, po nadimku svog oca, dobiće nadimak koji će ga proslaviti – Frenkie. Od tog će dana sabrati 15 muzičkih albuma, dve knjige, nekoliko dokumentaraca i hiljade zidova širom Evrope na kojima je ostavio svoj trag. Kroz način izražavanja u hip-hop kulturi, Frenkie je zapravo tkao sve ono što je činilo njegov identitet, od malog stana u Bijeljini, preko avantura u Nemačkoj u izbeglištvu, do Tuzle, balkanske hip-hop Meke i svih koncerata, klubova, mosh pitova i kilometara iza sebe.

Kako „pravi majstor uvijek zna slijedeći korak“, tako je u pravom trenutku života i karijere Frenkie izbacio novi album. „Manifest“ je završni čin njegove priče o svom identitetu kroz muziku, kruna karijere najboljeg repera na Balkanu.

Ovo je ustvari priča o koracima.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price