Trejler Gladijator 2
Kultura

Mačevi, sandale i dolari

Da li je "Gladijator 2" film koji će Ridliju Skotu konačno doneti Oskara?

Trejler Gladijator 2 / JLPPA / Bestimage / Profimedia
jul 17 2024, 05:11

Podeli

“Mislim da je krajnje je*eno vreme.”

Ovako je ser Ridli Skot, reditelj klasika kao što su “Osmi putnik”, “Blejd raner” i, naravno, “Gladijator”, odgovorio novinaru kada ga je prošle godine u jednom intervjuu upitao da li misli da ima šanse da dobije nagradu Akademije za režiju svog najnovijeg istorijskog epika “Napoleon”.

Avaj, “Napoleon” se nije dopao mnogo ni publici ni kritici i nije bio nominovan za Oskara u značajnim kategorijama, pa ni za režiju, tako da je Ridli Skot ostao kratkih rukava i ovaj put. Međutim, iako u ozbiljnim godinama (rođen 1937), Skot ne posustaje i snima i producira više nego ikad. S druge strane, holivudski studiji kao da se utrkuju ko će da mu da više novca za projekte, ne obazirući se na promenljiv uspeh njegovih filmova, naročito u 21. veku. Naprosto, ponekad je imati u katalogu film velikog reditelja stvar prestiža, pa tako producentima nije veliki problem da izdvoje apsolutno groteskne sume novca za projekte koje potpisuju on ili kolege kao što su Skorseze ili Spilberg.

Tako je “Epl” bez problema pristao da u “Napoleona” uloži skoro 200 miliona evra i vreme će pokazati koliko se to kockanje isplatilo, ali pošto je ser Ridli u petoj brzini, ove godine nam već stiže još skuplji, epskiji, spektakularniji projekat od “Napoleona” a to je nastavak jednog od njegovih najboljih filmova – “Gladijator”.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price