Audio Kultura

Mit o košarkašima, Baji i kako je to nekad bilo (AUDIO)

Da li je to samo gastarbajterski sindrom ili preneraženost pesmama s balkona i kafane dolazi iz generacijskih razlika?

/ Marko Metlas/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia
avg 17 2024, 05:15

Podeli

Tekst o tome šta su pevali sportisti na balkonu i kakve je to reakcije izazvalo čita autor Branko Rosić

***

Ne prestaje to sa sportistima i šta su pevali. Nacija, okej, deo nacije, tačnije, deo nacije 40+ preneražen je onim što su pevali naši košarkaši na svojoj internoj proslavi nakon osvajanja bronze. Zar to i to? Evo i malopre je neko okačio košarkašku reprezentaciju, našu, tada našu, jugoslovensku iz 1978. u emisiji kod Milene Dravić i Dragana Nikolića. Okačili da pokažu kako je to nekada bilo sve lepše i dostojanstvenije.

Milena i Dragan domaćini košarkašima u čuvenom TV prajm-tajmu, emisiji “Obraz uz obraz”, a u studiju peva Đorđe Balašević. Sve je tako civilizovano i gospodski iako je to iz ere “drugova i drugarica”, ali i tada se znalo ko i šta peva, pa i kada ga slavlje i medalje ponesu. Tako ide ta evolucija pesama i dočeka sportista.

Koliko god se ljudi na mrežama čudili i zgražavali nad snimcima i plej-listom koju su pevali košarkaši, te pesme su uvek presek onoga što slušaju većinom i oni koji su ispod balkona na dočecima i skandiraju ovima gore. Setili su se odmah nakon skandaloznih snimaka kako je godinama pesma sa dočeka bila “Igra rokenrol cela Jugoslavija”; a danas je to Baja Mali Knindža.

U tolikim postovima i komentarima retko ko je izbacio bilo šta osim čuđenja, a sve pojave traže analizu pa su se neki odmetali da kažu da se decenijska kulturna “radijacija” oslikava i na društvo, a i sportisti pa i košarkaši su deo tog društva, pa što bi bili različiti.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price